Foto: Reuters/Scanpix
Jau kopš 2020. gada sākuma pasaulē turpina pieaugt zelta cenas, investoriem izvēloties drošākus ieguldījumus. Tiek lēsts, ka cenu pieaugumu šobrīd veicinājusi tieši koronavīrusa "Covid-19" izplatība ārpus Ķīnas, vēsta "Bloomberg".

Jau vairāk nekā mēnesi pasaules biržās ir vērojams akciju cenu kritums, taču pasaules biržā tirgoto akciju skaits piedzīvojis pieaugumu jau vismaz 25 dienas pēc kārtas.

Pagājušajā gadā zelta cenas kāpa par 18%, taču jau 2020. gada sākumā cena ir sasniegusi augstāko punktu kopš 2013. gada. Patlaban zelta cena ir 1648,3 ASV dolāri par Trojas unci. Tiek lēsts, ka šo pieaugumu veicinājis koronavīruss, kas izplatījies arī ārpus Ķīnas.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bloomberg"

Globālā investīciju banka "Goldman Sachs Group Inc." medijiem paudusi, ka gadījumā, ja vīruss turpinās strauji izplatīties arī gada otrajā ceturksnī, cenas var strauji pieaugt līdz pat 1850 ASV dolāriem par unci.

Globālā recesija ir iespējama, ja koronavīruss kļūs pandēmisks, sacījis "Moody" ekonomisks Marks Zandi. Iespējamais iznākums šādam scenārijam patlaban ir paaugstinājies nu jau līdz 40%. Iepriekš ekonomisti šādu iespējamību novērtēja 20% ietvaros.

Draudi par ilgstošu ekonomikas izaugsmes lejupslīdi vīrusa ietekmes dēļ var noturēt zelta cenu pieaugumu, norāda investīciju banka "Morgan Stanley".

Jau vairākas dienas pasaules ekonomisti pauduši bažas, ka pieaugošā koronavīrusa izplatība varētu bremzēt ekonomikas izaugsmi. Jau tagad investori pievērsās drošākiem aktīviem pēc tam, kad pieauga koronavīrusa gadījumu skaits ārpus Ķīnas, bažījoties par lielāku ietekmi uz globālo izaugsmi.

Jau vēstīts, ka koronavīrusa krīzes saasināšanās finanšu tirgos radījusi milzīgu spiedienu. Kritums, kas sākās svētdien ar akciju fjūčersiem, turpinājās Āzijas un Eiropas sesijā, bet tagad ir sasniedzis ASV "blue-chip" kompānijas. Daži no dienas lielākajiem zaudētājiem ir tādi pazīstami vārdi kā "Apple", "Google" un "Tesla", to vērtība samazinājās par aptuveni 5%, ziņo "Yahoo Finance".

Vienlaikus analītiķi neuzskata, ka pašreizējais kritums būs ilgs. "Invesco" Braiens Levits pirmdien sacīja "Yahoo Finance", ka pašreizējais kritums neizraisīs ilgu lejupslīdi. "Šogad atgriezīsimies pie ekonomiskās aktivitātes stabilizēšanas."

Jau vēstīts, ka trešdien koronavīrusa "Covid-19" upuru skaits Ķīnā ir pieaudzis līdz 2715, pēdējo 24 stundu laikā ar šo vīrusu nomirstot 52 cilvēkiem.

Koronavīruss ir izplatījies uz vairākiem desmitiem citu valstu un rada pieaugošas bažas sakarā ar jaunām uzliesmojuma vietām Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!