Foto: LETA
Krievijā no ceturtdienas ir noteikts aizliegums ievest svaigus dārzeņus no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm zarnu nūjiņas infekcijas dēļ, kas izplatījusies vairākās Eiropas valstīs, īpaši Vācijā.

"No šodienas rīta stājas spēkā aizliegums ievest svaigus dārzeņus no ES valstīm. Šajās valstīs audzētie dārzeņi tiks izņemti no apgrozības visā Krievijas teritorijā," ceturtdien paziņoja Krievijas galvenais valsts sanitārārsts Genadijs Oņiščenko. Viņš sacīja, ka attiecīgs rīkojums jau ir nosūtīts Krievijas Muitas dienestam.

Līdz ceturtdienai bija spēkā aizliegums ievest Krievijā dārzeņus no Vācijas un Spānijas.

Oņiščenko sacīja, ka aizliegums ievest dārzeņus no visām ES valstīm pamatots ar to, ka Eiropā turpina izplatīties zarnu nūjiņas infekcija. Tā konstatēta deviņās Eiropas valstīs, un visvairāk saslimušo ir Vācijā - 1169.

ES veselības un patērētāju jautājumu komisārs Džons Dalli trešdien paziņoja, ka zarnu nūjiņas infekcija Vācijā ir nopietna, tomēr ES negrasās aizliegt gurķu tirdzniecību vai ceļojumus uz infekcijas izplatīšanās epicentru Hamburgu.

Dalli uzsvēra, ka ir nepieciešams turpināt rūpīgas pārbaudes, lai noskaidrotu infekcijas izcelsmes avotu pēc tam, kad neapstiprinājās sākotnējie minējumi, ka pie vainas ir no Spānijas importēti gurķi.

Dalli informēja, ka 373 cilvēki saslimuši ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), ko izraisa toksīnu producējošā baktērija 'Escherichia coli' (zarnu nūjiņa).

Līdz šim ir ziņots par 16 zarnu nūjiņas infekcijas upuriem, no kuriem viena sieviete mirusi Zviedrijā, bet vēl 15 cilvēki miruši Vācijā.

Nedz Vācijas, nedz ES amatpersonas nav apstiprinājušas patieso infekcijas izcelsmes avotu. Spānija un Nīderlande ir pieprasījušas kompensācijas no ES, jo sākotnēji tika ziņots, ka zarnu nūjiņas infekcijas avots ir no šim valstīm importēti gurķi, tādēļ kritās to eksports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!