Foto: AFP/Scanpix
Baltijas lielāko 300 uzņēmumu apgrozījums 2010.gadā sasniedzis 48,6 miljardus eiro (34,1 miljards latu), kas ir par 13% vairāk nekā gadu iepriekš, informē laikraksts "Dienas Bizness".

Par 15% palielinājies arī "topa" slieksnis, sasniedzot 50,5 miljonus eiro (35,4 miljoni eiro), tomēr šis skaitlis vēl nav sasniedzis 2008. un 2007. gada "treknumu", atpaliekot attiecīgi par 8,4 un 6,8 miljoniem eiro ziņo DB, atzīmējot, ka 2009. gads bijis vienīgais, kopš DB apkopo Baltijas spēcīgākās kompānijas, kad to summārais apgrozījums samazinājies.

Laikraksts vēsta, ka visvairāk pieaugusi Lietuvas kompāniju pārstāvniecība – gan pēc uzņēmumu skaita, gan pēc kopējā apgrozījuma. Lietuvu pārstāv 107 kompānijas, kas apgrozījušas 23,6 miljardus eiro (16,5 miljardi latu), tas ir par 19% vairāk nekā gadu iepriekš.

Pieticīgāki rezultāti bijuši Igaunijas un Latvijas komercsabiedrībām. Igaunijas uzņēmumi apgrozījuši 12,8 miljardus eiro (8,99 miljardi latu, +10%), Latvijas – 12,2 miljardus eiro (8,5 miljardi latu, +7%). "Lietuva kā lielākā Baltijas valsts ir pelnīti pārstāvēta ar visvairāk uzņēmumiem. Latvija ir krietni lielāka iedzīvotāju skaita ziņā par Igauniju, tomēr kaimiņvalsts ir pārstāvēta ar vairāk uzņēmumiem. Skaidri redzams, ka mūsu uzņēmumiem ir kur tiekties," norāda "Coface" risku parakstītāja Uldze Valkovska.

Laikraksts vērš īpašu uzmanību uz nr. 1 uzņēmumiem katrā no Baltijas valstīm: Lietuvā – "Orlen Lietuva", Igaunijā – "Tallink Grupp", Latvijā – "Latvenergo". Kā norāda DB, galvenais, kas atšķir šos uzņēmumus, ir mērķa tirgus. Kaimiņvalstu lielākie uzņēmumi savu produkciju eksportē, tas ir attiecināms gan uz Lietuvas lielāko naftas pārstrādes uzņēmumu, gan Igaunijas "Tallink" grupu, kas nodrošina valstī ienākošo tūrismu, kā arī veic pasažieru pārvadājumus starp citām valstīm u.c. Savukārt Latvijas lielākais uzņēmums ir enerģētikas koncerns "Latvenergo", kas apkalpo iekšējo tirgu, kompānijas konsolidētais apgrozījums bijis 817,7 miljoni eiro. "Latvenergo" ir meitas uzņēmumi kaimiņvalstīs ar gandrīz 30 miljoniem eiro apgrozījumu katrs, tomēr šāds eksporta apjoms nav nopietni salīdzināms ar pārējo valstu līderiem.

Arī Lietuvas otrais numurs "Vilniaus prekyba", kas kūrē "Maxima" veikalus, apkalpo ne tikai iekšējo tirgu, bet ir viens no vadošajiem mazumtirgotājiem Latvijā, ar labiem rezultātiem darbojas arī Igaunijā, un ir pārstāvēts citās valstīs, piemēram, Bulgārijā. Savukārt Igaunijā otrs lielākais uzņēmums, līdzīgi kā pie mums, ir enerģētikas milzis "Eesti Energia".

Ekonomists Jānis Ošlejs jau vairākkārt pievērsis uzmanību tam, kādi uzņēmumi atrodas Latvijas pirmajā desmitniekā, un, to vērtējot, secina, ka, jo vairāk uz ārējo tirgu vērsti uzņēmumi tajā būs, jo labāk. Valsts otrais lielākais uzņēmums pēc apgrozījuma ir Krievijas minerālmēslu vairumtirgotājs "Uralchem Trading", kas pēdējos trijos gados uzsācis tranzītu caur Rīgas ostu, trešajā vietā ir uzņēmums ar Latvijas saknēm – datoru tehnikas vairumtirgotājs "Elko grupa", kas darbojas Centrālajā un Austrumeiropā.

DB norāda, ka, salīdzinot Baltijas uzņēmumu rādītājus 2009./ 2010. gadā, kā arī balstoties uz "Coface" rīcībā esošo informāciju par uzņēmumu darbību 2011. gadā, redzams, ka apgrozījums ievērojami palielinājies gandrīz visu nozaru lielākajiem topa uzņēmumiem, izņemot mazumtirdzniecībā un telekomunikācijās, kur uzņēmumu darbības apjomi tomēr turpina samazināties, secina Valkovska.

Saraksta līderim "Orlen Lietuva" izdevies par 40% palielināt apgrozījumu (pretēji analogam kritumam gadu iepriekš), kas panākts, pateicoties naftas produktu noieta (apmēram par 6%) un pasaules naftas cenu pieaugumam, ziņots kompānijas gada pārskatā. DB atzīmē, ka "Orlen Lietuva" degvielas tirdzniecības apjomi visās Baltijas valstīs samazinājušies par 12,3%. Neskatoties uz pozitīvajiem darbības apjomiem, zaudējumi joprojām bijuši lieli un salīdzinājumā ar gadu iepriekš sarukuši nedaudz vairāk kā par vienu miljonu eiro – līdz 13 miljoniem eiro. Pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos "Orlen Lietuva" ienākumi pieauga vēl par 40% – līdz 14,9 miljardiem litu (aptuveni 4,3 miljardi eiro), ziņo BNS pēc laikraksta Verslo žinios.

"Vilniaus prekyba" apgrozījums samazinājies par 8%, kas mazumtirdzniecības uzņēmumam 2010. gadā uzskatāms par labu rādītāju, vēsta DB. Savukārt pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos ienākumi pieauguši par 6% – līdz 6,5 miljardiem litu (aptuveni 1,9 miljardi eiro). Turklāt uzņēmuma paspārnē esošajai "Maxima" grupai pērnā gada decembrī Polijas padome konkurences un patērētāju aizsardzības jautājumos atļāvusi iegādāties Polijas mazumtirdzniecības tīklu "Aldik Nova", kas pārvalda 24 veikalus. Pagaidām "Maxima" grupu kontrolējošā uzņēmuma "Vilniaus prekyba" direktore Diāna Dominiene atteic minēt darījuma iespējamo cenu.

DB norāda, ka pēc mazāk veiksmīga 2010. gada Lietuvas trešais lielākais uzņēmums "Achemos" pērn ievērojami audzējis apjomus 1,8 reizes (0,9 miljardi eiro 2011. gada deviņos mēnešos), ziņo BNS pēc laikraksta Verslo žinios.

Igauņu "Tallink grupa" pēc simboliska apgrozījuma pieauguma 3% apmērā pēdējā finanšu gadā (01.09.2010. –31.08.2011.) ir uzlabojusi savus apjoma rādītājus vēl par 10%, pēc neauditētiem datiem. Līdz ar to kompānijas apgrozījums sasniedzis 897,2 miljoniem eiro, tāpat izdevies palielināt pārvadāto pasažieru skaitu par 8% – līdz 9,1 miljonam cilvēku. Peļņa pirms nodokļiem palielinājusies no 72,3 līdz 87 miljoni eiro, informē "Dienas Bizness".

Arī Igaunijas enerģētikas uzņēmums pēc veiksmīga 2010. gada pērn turpinājis augsmi, vēsta DB. "Eesti Energia" pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos apgrozījis 634 miljonus eiro, kas ir par 12% vairāk nekā šajā pašā periodā pērn. DB atgādina, ka uzņēmuma peļņa no pamatdarbības šajā laika posmā veidoja 118 miljonus eiro, kas ir par 2% mazāk nekā pērn, kopumā uzņēmums veica investīcijas 350 miljonu eiro apmērā, kas ir par 170% vairāk nekā pirms gada. "Eesti Energia" ienākumus balsta degslānekļa eļļas eksports un tās augstā cena pasaules tirgū, turklāt šogad kompānija plāno pabeigt jaunu degslānekļa rūpnīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!