Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas valdība pirmo reizi netieši ieminējusies, ka apsver iespēju aizņemties līdzekļus jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecībai, trešdien vēsta portāls "Alfa.lt".

Enerģētikas ministrija lēsusi, ka aizdevumu apkalpošanai laikā no 2020. līdz 2027.gadam būs jāatvēl gandrīz visi jaunās spēkstacijas neto ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju, bet laikā no 2027. līdz 2038.gadam - aptuveni puse neto ieņēmumu.

Pagaidām nedz ministrija, nedz valdība kopumā par šiem plāniem konkrētāk nav runājusi. Enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks vienīgi norādījis, ka svarīgi līdzekļus aizņemties ar iespējami mazākiem procentiem, jo kapitāla izmaksas veidos arī būtisku daļu visa projekta izmaksu.

Iepriekš tika domāts, ka līdzekļus Visaginas AES projektā investētu Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija, taču Polijas energokompānija "Polska Grupa Energetyczna" (PGE) decembrī paziņoja, ka nolēmusi iesaldēt dalību projektā. Vēl pirms tam tā pavēstīja, ka Polija gatavojas netālu no Baltijas jūras būvēt pati savu pirmo AES.

Kā žurnāla "Valstybe" rīkotajā ekonomikas konferencē norādījis Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus un vēlāk arī enerģētikas ministrs, Lietuva cenšas panākt, lai jaunajā kodolspēkstacijā ražotās elektroenerģijas pašizmaksa turētos robežās no 7 līdz 10 Lietuvas centiem (1,4 līdz 2 santīmiem) par kilovatstundu.

Sekmoks vēlāk precizējis, ka šai pašizmaksā ierēķinātas gan AES darbināšanas un kodoldegvielas, gan vecās Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanas darbu izmaksas.

Savukārt elektroenerģijas tirgus cena ap šo laiku varētu svārstīties no 17 līdz 25 lita centiem par kilovatstundu.

Kā piebildis Kubiļus, Visaginas AES projekts Lietuvas valdībai ļauj plānot, ka pēc 2020.gada elektroenerģijas ražošana un cenas būs stabilas.

Premjers trešdien vēlreiz apliecinājis, ka koncesijas līgumu ar Japānas kompāniju "Hitachi", kas pērn tika izraudzīta par projekta stratēģisko investoru, paredzēts parakstīt un iesniegt ratificēšanai Seima pavasara sesijā, kas sāksies martā.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdības vadītājs svētdien dosies darba vizītē uz Japānu. Viņu pavadīs enerģētikas ministra vietnieks Žīgimants Vaičūns, Visaginas atomelektrostacijas (AES) ģenerāldirektors Rimants Vaitkus un premjera padomnieki. Šā brauciena galvenais mērķis būs informēt Japānas valdību par Visaginas AES projekta attīstību un nākotnē paredzamajiem kopīgajiem darbiem un iepazīties ar japāņu modernajām kodoltehnoloģijām.

Tiek lēsts, ka jaunā spēkstacija izmaksās līdz pieciem miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu). Patlaban prognozēts, ka elektroenerģiju tā sāks ražot 2020.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!