Foto: DELFI.lt
Lietuvas valdības nacionalizētā banka "Snoras", kurai piektdien paredzēts ierosināt maksātnespēju, darbojās pēc finanšu piramīdas principa – piesaistot arvien jaunus noguldījumus, lai finansētu akcionāru Vladmira Antonova un Raimonda Baranauska darījumus, paziņojis Lietuvas premjerministrs Andris Kubilis.

"Tas bija finanšu mahināciju uzņēmums, kurš piesaistīja noguldītājus ar paņēmieniem, kas atgādina finanšu piramīdu, izmantoja noguldītāju līdzekļus, lai finansētu akcionāru - Antonova un Baranauska darījumus," skaidro Kubiļs.

Iepriekš ziņots, ka Lietuvā trešdien tika izdots bijušo akcionāru aresta orderis un ceturtdien viņus aizturēja Liebritānijas policija.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Centrālā banka atzinusi, ka nav iespēju atjaunot bankas darbību. "Novērtējot bankas reorganizācijas iespējas, mēs neatklājām iemeslus, lai to sekmīgi realizētu. Rentabilitātes rādītāji liecināja, ka banka strādātu ar zaudējumiem. Lai banka pelnītu, vajadzētu ieguldīt 40% no pamatkpitāla, bet tas nav reāli, vai arī vajadzētu samazināt izdevumus par 80 %, arī tas nav iespējams. Visekonomiskākais variants visiem nodokļu maksātājiem - sākt bankrota procedūru," paziņojis Lietuvas Bankas vadītājs Vits Vasiļausks.

Kā ziņots, piektdien tiesā iesniegts "Snoras" maksātnespējas pieteikums .

Bankā ir 440 000 fizisku un juridisku personu noguldījumi, kuru vērtība ir 5,6 miljardi litu ( 1,15 miljardi latu). No tiem apdrošināti ir depozīti 4,1 miljarda litu (800 miljonu latu) apmērā.

Kā skaidro valsts finanšu ministre Ingrīda Šimonite, valdība izvēlēsies kādu no esošajām komercbankām, kas veiks apdrošināto depozītu izmaksu - līdz 345 000 litu ( 70 000 latu) apmērā vienam noguldītājam. "Pārējie saņems daļu no līdzekļiem, kas tiks iegūti realizējot bankas īpašumus," skaidroja Šimonite.

Jau vēstīts, ka  lietuvas finanšu ministre ceturtdien paziņoja, ka "Snoras" ir maksātnespējīga, un tās pagaidu administrators ierosinājis banku likvidēt, rekapitalizēt vai sadalīt.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces - bankas "Snoras" - akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā."Latvijas Krājbankas" darbība ir apturēta kopš pirmdienas vakara, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!