Foto: AFP/Scanpix
Tā dēvētajā Luksemburgas nodokļu skandālā iesaistītas arī dažas no pasaules lielākajām korporācijām un biznesa zīmoliem, piemēra, "Walt Disney Co." , "Koch Industries Inc." un interneta saziņas milzis "Skype", liecina pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) informācija.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā atklātībā nāca iespaidīga nodokļu krāpšanas afēra Luksemburgā. Valsts nodokļu dienests ļāvis starptautiskiem koncerniem gandrīz pilnībā izvairīties no nodokļu nomaksas. Krāpšanās tika organizēta, dažādiem uzņēmumiem fiktīvi uzrādot neatbilstošus ieņēmumu veidus, kuri likumīgi netiek aplikti ar nodokļiem.

Tādējādi pārkāpti godīgas konkurences principi, kā arī lielākoties ASV nav iekasējusi nodokļus miljardiem ASV dolāru vērtībā, norāda "Reuters".

Kā izpētījis ICJC, kopumā šādas bijušas vismaz 373 kompānijas, to starpā, kā liecina jaunākie dokumenti, "Walt Disney Co." , "Koch Industries Inc." un igauņu radītais ASV interneta saziņas milzis "Skype".

Tāpat skandālā iesaistītas arī tādas globālā mēroga kompānijas kā Honkongā bāzētā "Hutchison Whampoa" un "Warburg Pincus". Novembrī atklātie dokumenti liecināja, ka skandālā iesaistīti arī "FedEx", "Pepsi" un IKEA.

Jau vēstīts, ka neilgi pēc skandāla nākšanas gaismā uzticības balsojumu nācās piedzīvot Luksemburgas ekspremjeram Žanam Klodam Junkeram, kurš tikai novembrī kļuva par Eiropas Komisijas (EK) prezidentu. Junkers balsojumu pārliecinoši izturēja.

Pats Junkers norādīja, ka Luksemburgas nodokļu sistēma ne vienmēr bijusi pilnīgā saskaņā ar fiskālo godīgumu, tāpat, kā norādīja Junkers, valsts nodokļu sistēma brīžiem varētu būt pārkāpusi ētikas un morāles standartus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!