Foto: AFP/Scanpix
Pašreizējā finanšu krīze eiro zonā apdraud visu Eiropas Savienības (ES) valstu kredītreitingus, pirmdien brīdināja ASV bāzētā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's Investors Services".

"Eiro zonas valstu un banku kredītu krīzes straujas eskalācijas turpināšanās apdraud visu Eiropas [Savienības] valstu kredītreitingus," teikts "Moody's" jaunā īpašā komentārā.

Aģentūra brīdināja, ka "bez politiskiem pasākumiem, kas stabilizētu tirgus nosacījumus īstermiņā, vai bez šo nosacījumu stabilizēšanās kāda cita iemesla dēļ kredītrisks turpinās pieaugt".

Pēdējo divu gadu laikā Grieķija, Īrija un Portugāle pieredzēja reitingu pazemināšanas, kas paātrināja to aizņemšanās izmaksu kāpumu. Šāds pazeminājums var draudēt arī Spānijai un Itālijai, kuras finanses pārbaudīs starptautiskie auditori. Francija nesen paziņoja par ievērojamu budžeta tēriņu samazināšanu, lai saglabātu savu kredītreitingu.

"Moody's" atzīmēja, ka politiskā neskaidrība Grieķijā un Itālijā un ekonomisko perspektīvu pasliktināšanās eiro zonā padara iespējamus "vēl negatīvākus scenārijus".

"Daudzu eiro zonas valstu defoltu varbūtība .. vairs nav niecīga. Jo ilgāk turpināsies likviditātes krīze, jo straujāk pieaugs defoltu varbūtība," brīdināja "Moody's".

Aģentūra arī brīdināja, ka defoltu virkne "būtiski palielinās" iespējamību, ka viena vai vairākas eiro zonas valstis ne vien piedzīvos defoltu, bet arī izstāsies no eiro zonas. ""Moody's" uzskata, ka jebkurš daudzu [eiro zonas valstu] izstāšanās scenārijs - citiem vārdiem, eiro sadrumstalošanās - būs ar negatīvām sekām visas eiro zonas un ES valstu kredītreitingiem," piebilda "Moody's".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!