Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Naftas cenas pasaulē sarūk jau sesto dienu pēc kārtas, kas ir ilgākais krituma periods kopš 2020. gada februāra, raksta "Reuters".

Kritumu veicina Covid-19 izplatība pasaulē, kas rada bažas investoru vidū par iespējamu degvielas pieprasījuma samazinājumu, kā arī ziņas par negaidītu ASV degvielas rezervju pieaugumu.

Tā rezultātā "Brent" cena saruka par 1,3% līdz 67,36 dolāriem par barelu, un vienā brīdī sasniedza zemāko atzīmi kopš 24. maija – 67,1 dolāru.

ASV WTI cena samazinājās par 1,6% līdz 64,41 dolāram par barelu un arī vienā brīdī sasniedza zemāko atzīmi kopš 24. maija - 64,24 dolārus.

WTI cena sešu dienu laikā ir samazinājusies par vairāk nekā 7%, savukārt Brent cena – par vairāk nekā 5%.

"Jēlnaftas cenas izskatās viegli ievainojamas, ja runājam par vasarā sasniegtajiem atbalsta līmeņiem – 65 dolāriem WTI un 67 dolāriem Brent," komentē "OANDA Europe" vecākais tirgus analītiķis Kregs Erlams.

Pēc viņa teiktā, pēdējās nedēļas laikā naftas tirgū piesardzību viesušas bažas par lēnāku izaugsmi Ķīnā, kas ir lielākais naftas importētājs pasaulē, jo valsts ievieš papildu ierobežojumus, reaģējot uz augošo Covid-19 izplatību, turklāt arī daži no ASV nozīmīgākajiem datiem norāda uz vājākiem rādītājiem.

"Ja WTI nokrīt zem 65 dolāriem, tad tas var veicināt cenu tālāku kritumu 2. ceturkšņa cenas diapazonā, kas ir 57 un 65 dolāri. Tas būtu salīdzinoši liels kritums no tiem līmeņiem, ko esam redzējuši pēdējo mēnešu laikā, un pilnīgi noteikti atspoguļo augošās bažas par Covid-19 delta izplatību un ietekmi uz 4. ceturkšņa izaugsmi," viņš piebilst.

Tajā pašā laikā negaidīts pārsteigums ir ASV degvielas rezervju pieaugums pagājušajā nedēļā, kas dod papildu artavu bažām par pieprasījuma kritumu. Degvielas rezerves pieauga par 696 tūkstošiem barelu līdz 228,2 miljoniem, liecina Enerģētikas Informācijas administrācijas dati. Tas ir pretēji analītiķu prognozētajam 1,7 miljonu barelu kritumam.

Tiesa gan, ASV jēlnaftas rezerves pagājušajā nedēļā saruka par 3,2 miljoniem barelu līdz 435,5 miljoniem barelu, kas ir zemākais līmenis kopš 2020. gada janvāra.

"Īstermiņā naftas cenas paliks zem spiediena, ko radīs gan sezonāli faktori, gan bažas saistībā ar pandēmiju," uzskata "Nissan Securities" izpētes vadītājs Hirojaki Kikukava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!