Foto: AFP/Scanpix
Svētdien publiskotie pārrēķinātie iekšzemes kopprodukta (IKP) rezultāti liecina, ka Nigērija apsteigusi Dienvidāfriku un kļuvusi par Āfrikas lielāko ekonomiku.

Nigērijas Statistikas biroja norāda, ka pēc pārrēķinātajiem datiem valsts IKP pērn veidoja 80,3 triljonus nairu (372,2 miljardus eiro), salīdzinot ar Dienvidāfrikas IKP 370,3 miljardu dolāru (270,2 miljardu eiro) apmērā.

ANO statistiķu ieteikumi nosaka, lai valstis pārskatītu to IKP aprēķinus ik pa pieciem gadiem, lai atspoguļotu rūpniecības un patēriņa izmaiņas, taču Nigērija IKP nebija pārrēķinājusi kopš 1990.gada.

Jaunajos datos iekļautas tādas jaunas un strauji augošas nozares kā telekomunikāciju un filmu uzņemšanas sektori.

Nigērija, kas ir Āfrikas vadošā naftas ieguvēja un eksportētāja, pēdējo gadu laikā piedzīvojusi strauju ekonomikas izaugsmi, tādējādi piesaistot ārvalstu investīcijas.

Vidējā gada izaugsme laika periodā no 2005.gada līdz 2013.gadam sasniedza 6,8%, un prognozes liecina, ka šogad Nigērijas IKP pieaugs par 7,4%.

Tomēr analītiķi brīdina, ka pārrēķinātie IKP dati neatspoguļo patieso situāciju.

IKP uz vienu iedzīvotāju Dienvidāfrikā ir ievērojami lielāks, un Nigērijas valdība ir atzinusi, ka bezdarbs valstī joprojām rada būtiskas problēmas, tāpat kā turības līdzvērtīgāka sadalīšana starp sabiedrības grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!