Naftas ražotājvalstu organizācija OPEC piedāvājusi Krievijai dalībvalsts statusu, taču Maskava piedāvājumu noraidījusi, apgalvo Krievijas valsts naftas kompānijas "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins.

Atteikumam, kā ziņo "Lenta.ru", bijuši vairāki iemesli, tostarp fakts, ka OPEC dalībvalstu un Krievijas naftas ieguves tehnoloģijas ievērojami atšķiras.

Sečins arī skaidrojis, ka Krievijai būtu grūti iekļauties OPEC dalībvalstu vidū, jo OPEC valstīs naftas sektors lielākoties pieder valstu valdībām, savukārt Krievijas gadījumā nozare lielākoties esot privatizēta, vai arī valdība tieši nepārvalda valsts daļas naftas uzņēmumos.

OPEC Sečina paziņojumu pagaidām nav komentējusi.

OPEC sastāvā ietilpst Alžīrija, Angola, Indonēzija, Irāna, Irāka, Kuveita, Lībija, Nigērija, Katara, Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti un Venecuēla.

Ziņots, ka naftas cenas pasaulē pagājušonedēļ pieauga pēc tam, kad Krievija un Venecuēla pauda gatavību veikt kopīgas darbības naftas cenu uzturēšanai.Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī pieauga par 0,50 ASV dolāriem līdz 46,75 dolāriem par barelu.

"Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā palielinājās par 0,18 ASV dolāriem līdz 50,68 dolāriem par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!