Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai arī visā pasaulē medijus pāršalcis trauksmes cēlājas Fransisas Haugenas publiskoto dokumentu skandāls, kurā "Facebook" apsūdzēts par to, ka uzņēmums peļņu savā vērtību skalā izvirzījis pirms lietotāju drošības, trešajā ceturksnī tas publicējis finanšu datus, kas ir pat labāki nekā cerēts.

Sociālo mediju gigants "Facebook" trīs mēnešos guvis lielāku peļņu nekā gaidīts — tas datos par trešo ceturksni uzrādījis 9 miljardu ASV dolāru (7,74 miljardi eiro) peļņu, kas ir krietni vairāk nekā 7,8 miljardu dolāru (6,69 miljardi eiro) peļņa šādā pašā periodā pagājušajā gadā.

Šis paziņojums nācis laikā, kad uzņēmumu skāris jauns skandāls saistībā ar "Apple iOS 14" operētājsistēmas privātuma atjauninājumu, kas apgrūtināja zīmolu reklāmu mērķauditorijas atlasi konkrētiem lietotājiem, kā arī gaismā nāk arvien jauni apgalvojumi par neētisku uzvedību no uzņēmuma puses, ko publiskojusi "Facebook" bijusī darbiniece Fransisa Haugena.

Vairāki mediji ziņo, ka Haugenas nopludinātie dokumenti liecina, ka "Facebook" daudzkārt nav spējis regulēt saturu, kas veicina naida runu un cilvēktirdzniecību ārpus ASV. Haugena arī atklājusi, ka uzņēmums zinājis par kaitējumu, ko pusaudžiem nodara atrašanās sociālajā tīklā "Instagram".

Pirmdien "Facebook" izpilddirektors Marks Zukerburgs, daļēji noliedzis šos apgalvojumus, konferences sarunā investoriem sakot: "Mēs redzam koordinētus centienus selektīvi izmantot nopludinātus dokumentus, lai radītu nepatiesu priekšstatu par mūsu uzņēmumu," raksta BBC.

Zukerbergs jūlijā "The Verge" sacīja, ka vēlas, lai "Facebook" kļūtu par "metaversu uzņēmumu". Vārds "metaverse" ir aizgūts no zinātniskās fantastikas literatūras un attiecas uz nākotnes interneta versiju, kurai cilvēki piekļūst, izmantojot virtuālās realitātes un paplašinātās realitātes austiņas, nevis klēpjdatorus un tālruņus, raksta "Business Insider".

Tikmēr Haugena par šo ieceri izteikusies ļoti kritiski. "Biju šokēta, dzirdot, ka "Facebook" plāno dubultot metaversu un nolīgt 10 tūkstošus inženieru Eiropā, lai strādātu pie tā ieviešanas," viņa pirmdien uzsvēra, uzstājoties Lielbritānijas Parlamenta komitejā. "Tajā brīdī man šķita: "Vou, vai zināt ko mēs būtu varējuši izdarīt drošības labā, ja mums būtu papildu 10 tūkstoši inženieru?". Tas būtu lieliski."

Jāatgādina, ka Haugena kādreiz strādāja "Facebook" pilsoniskās integritātes komandā, bijusī "Facebook" produktu vadītāja, un jau iepriekš ir teikusi, ka viņa uzskata, ka uzņēmums konsekventi izvirza savu finanšu izaugsmi pirms lietotāju drošības. Viņa šos pārmetumus paudusi gan ASV Kongresa Komercijas apakškomitejai, gan Britu parlamenta komitejā. Haugena apgalvoja, ka vainīgi 2018. gadā "Facebook" darbībā implementētie algoritmi, kam jāveicina lietotāju mijiedarbību platformā, bet uzņēmums sapratis, ka vislabāk mijiedarbību var veicināt ar bailēm un naidu. Viņas nopludinātajos dokumentos teikts, ka "Facebook spēj apstrādāt tikai 3-5% naida runas un aptuveni 0,6% vardarbības un kūdīšanas "Facebook" platformā, "par spīti tam, ka esam labākie pasaulē tā izskaušanā."

"Facebook" gan "Business Insider" ir centies atspēkot šos apgalvojumus, paziņojot, ka uzņēmums kopš 2016. gada investējis 13 miljardus ASV dolāru (11,19 miljardi eiro) lietotāju drošības pasākumos. Zukerbergs iepriekš vairākus Haugenas apvainojumus arī nosaucis par nejēdzīgiem (nonsencical).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!