Foto: PantherMedia/Scanpix
Francijas finanšu ministrs Fransuā Baruāns ceturtdien paziņoja, ka reitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) būtu jāsoda par tās kļūdaino e-pastu, kurā tika paziņots par Francijas augstākā līmeņa AAA reitinga pazemināšanu.

"Tas patiešām rada nepieņemamu kaitējumu," viņš sacīja.

Francijas finanšu tirgu uzraudzības institūcija 10.novembrī paziņoja, ka pēc Baruāna prasības ir sākusi izmeklēšanu saistībā ar S&P kļūdaino paziņojumu. Izmeklēšana tika sākta jau dažas stundas pēc tam, kad S&P bija izsūtījusi e-pastu, kļūdaini paziņojot, ka Francijas reitings ir samazināts.

Šīs ziņas pastiprināja satricinājumus finanšu tirgos, kuros jau tā valdīja dziļas bažas par eiro zonas parādu krīzes vēršanos plašumā.

S&P savu kļūdu atzina, skaidrojot to ar tehniskiem iemesliem, un apstiprināja Francijas reitingu AAA/A-1+ līmenī ar stabilu prognozi.

Tomēr šis notikums saniknoja Eiropas Savienības politikas veidotājus, un ES iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē solīja ierosināt reformas, kas samazinās ES atkarību no reitingiem un noteiks stingrākus sodus par nepamatotiem lēmumiem reitingu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!