Pasaules lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums "JBS" samaksājis 11 miljonus dolāru izpirkuma naudu, lai izbeigtu pret uzņēmumu vērstu kiberuzbrukumu, vēsta BBC.

"JBS" datorsistēmas tika uzlauztas pagājušajā nedēļā, uz laiku pārtraucot uzņēmuma darbību Austrālijā, Kanādā un ASV. Izpirkuma maksājums tika veikts, izmantojot "Bitcoin", pēc tam, kad rūpnīcas bija atsākušas darbību. "JBS" norāda, ka maksājumu bijis nepieciešams veikt, lai aizsargātu klientus.

Kiberuzbrukumā hakeri iekļuva uzņēmuma datortīklā un draudēja izraisīt darbības traucējumus vai dzēst failus, ja vien netiktu samaksāta izpirkuma maksa kriptovalūtā. "Šis bija ļoti sarežģīts lēmums gan uzņēmumam, gan man personīgi," teic "JBS" izpilddirektors Andrē Nogueira.

Uzņēmumā piebilda, ka tas samaksājis naudu uzbrukuma sarežģītības dēļ, lai gan "lielākā daļa" rūpnīcu turpināja darboties. Tomēr uzņēmums bija spiests uz vienu dienu apturēt liellopu nokaušanu visās ASV rūpnīcās. Šis pārtraukums apdraudēja pārtikas piegādi un pastāvēja risks, ka pieaugs pārtikas cenas patērētājiem.

Baltais nams norādījis, ka uzbrukumu veikusi noziedzīga organizācija, kas, iespējams, bāzējusies Krievijā.

Pagājušajā mēnesī vairākas dienas tika traucēta degvielas piegāde ASV dienvidaustrumos pēc tam, kad uz uzņēmumu "Colonial Pipeline" bija mērķēts hakeru uzbrukums. Izmeklētāji apgalvo, ka arī šis uzbrukums bijis saistīts ar Krievijas grupējumu.

"Colonial Pipeline" samaksāja 4,4 miljonus dolāru izpirkuma naudā, bet Tieslietu departaments atguva daļu 2,3 miljonu dolāru apmērā.

"JBS", Brazīlijā bāzēts uzņēmums, norāda, ka sākotnējie izmeklēšanas rezultāti apstiprina, ka uzņēmuma, klientu vai darbinieku dati nav apdraudēti.

Sagaidāms, ka ASV prezidents Džo Baidens nākamnedēļ Ženēvā tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Prezidents Baidens ir devies savā pirmajā oficiālajā ārvalstu braucienā, brīdinot Krieviju, ka tā saskarsies ar "spēcīgām un nozīmīgām" sekām, ja tā turpinās "kaitīgas darbības". "Baltais nams šajā jautājumā sadarbojas tieši ar Krievijas valdību, norādot, ka atbildīgas valstis nesniedz patvērumu noziedzīgiem hakeru grupējumiem," teic Baltā nama pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!