Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Piektdien atsāksies sarunas starp aviokompāniju SAS un pilotu arodbiedrībām, pusēm cenšoties panāk vienošanos, lai izbeigtu darbinieku streiku, kas, pēc pārvadātāja teiktā, apdraud tā pastāvēšanu, raksta "Reuters".

Lielākā daļa aviokompānijas pilotu Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā 4. jūlijā pārtrauca darbu pēc tam, kad sarunas par kolektīvajiem līgumiem izgāzās. Puses šo trešdien Zviedrijas galvaspilsētā atgriezās pie sarunu galda.

"Es risinu darba tirgus problēmas jau kopš 70. gadiem, un esmu bijis mediācijas procesā jau gandrīz 30 gadus, taču nekad nav bijis tik sarežģīts gadījums vai sarunas kā šīs," sacījis Zviedrijas mediators Klāss Strats.

SAS gadiem ilgi cīnās ar augošo zemo cenu kompāniju konkurenci, un Covid-19 vēl vairāk ir pastiprinājis spiedienu uz aviokompāniju darbību. Ceturtdien uzņēmums paziņoja, ka streika dēļ ir atcelti 2550 lidojumi, ietekmējot 270 000 pasažieru un tas pārvadātājam izmaksā 94-123 miljonus dolāru.

Piektdien uzņēmums atcēlis 177 lidojumus, kas ir 62% no plānotajiem, liecina platformas "FlightAware" dati.

SAS, kas mēģina ieviest drastiskus izmaksu samazinājumus un piesaistīt jaunus investorus, 5. jūlijā ASV iesniedzis tiesiskās aizsardzības pieteikumu.

Piloti, kas strādā "SAS Scandinavia", sacījuši, ka piekristu ierobežotam algas samazinājumam un mazāk labvēlīgiem nosacījumiem, taču SAS paziņojis, ka līdz šim piedāvātie risinājumi nav pietiekami, lai spētu izpildīt februārī ieviesto uzņēmuma glābšanas plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!