Foto: Shutterstock
Analītiķi brīdina par tālāku preču cenu pieaugumu, sākot no dažādām ražošanas izejvielām līdz pat pārtikas produktiem, raksta ārvalstu mediji.

Jau iepriekš dažādu valstu centrālo banku pārstāvji ir brīdinājuši par pastiprinātu cenu pieauguma risku, ja Krievija iebruks Ukrainā, un cenas auga jau iepriekš. Šobrīd prognozes par gaidāmo situāciju ir daudz pesimistiskākas, turklāt indekss, kas raksturo izejvielu piegāžu cenas pēc gada, sasniedzis jaunu rekordu.

Ukraina ražo kviešus, miežus un rudzus, ko patērē liela daļa Eiropas, norāda analītiķi. "Lai gan ražas sezona ir pēc vairākiem mēnešiem, ieilgušais konflikts radīs šo produktu deficītu un palielinās patēriņa cenas," portālam "CNBC" atzīst "Keelvar" vadītājs Alans Holands.

Konflikts visdrīzāk kavēs Ukrainas nozīmīgāko eksporta preču – graudu – piegādes uz pasaules tirgiem, kā arī enerģētikas piegādes Rietumvalstīm. Ukraina kopā ar Krieviju veido aptuveni 29% no kopējā pasaules kviešu eksporta tiirgus, savukārt Ukraina uz Ķīnu eksportē ievērojamu daudzumu kukurūzas, un 2021. gadā pat stājās ASV vietā kā lielākais kukurūzas piegādātājs šai valstij.

Tāpat Krievija un Ukraina ir nozīmīgi metālu un citu izejvielu piegādātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!