Foto: AP/Scanpix
Pēdējos gados ēnu ekonomikas apjomi pieaug visā Eiropā un patlaban nelegālā ekonomika dod darbu aptuveni 30 miljoniem eiropiešu, atsaucoties uz Lielbritānijā bāzētā Ekonomikas lietu institūta pasūtītu pētījumu, trešdien vēsta ”CNBC”.

Pētnieki secinājuši, ka Lielbritānijā ēnu ekonomika veido aptuveni 10 % no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Ziemeļvalstīs tās īpatsvars tiek lēsts 14 % apmērā no IKP, bet Dienvideiropā tas nereti sasniedz 20 % līdz 30 % no IKP. Ēnu ekonomika pastāv pat tādās labklājības valstīs kā Šveice, kuras tās īpatsvars, saskaņā ar pētnieku aplēsēm, ir 8 % no IKP.

Pētījumā iesaistītie ekonomikas profesors Frederiks Šneiders no Austrijas un sabiedriskās politikas profesors Kolins Viljams no Šefīldas universitātes Lielbritānijā ēnu ekonomikas īpatsvara pieaugumā vaino ”uzpūstās” nodokļu likmes, pārmēru stingri regulētu darba tirgu un arvien pieaugošo neuzticēšanos valdībām.

”Augsts valdības izdevumu līmenis un nodokļu kāpums uzspiež nelegālo nodarbinātību gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Tā kā arvien vairāk cilvēku ir spiesti pāriet ēnu ekonomikas zonā, valdības zaudē nodokļu ieņēmumus. Tas, savukārt, spiež uz augšu nodokļu likmes, vēl vairāk veicinot nelegālo nodarbinātību,” pētnieku atziņu citē ”CNBC”.

Pētnieki arī atgādina, ka daļa no ēnu ekonomikas aktivitātēm, piemēram, bērnu pieskatīšana vai svešu māju uzkopšana par samaksu, ir šķietami nekaitīgas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!