Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Francijā no svētdienas vakara līdz otrdienas rītam streikos lidostu darbinieki, protestējot pret pensiju sistēmas reformu, kas cita starpā paredz pensionēšanās vecuma palielināšanu no 62 uz 64 gadiem.

Streiku laikā ir gaidāmas avioreisu atcelšanas un kavēšanās Parīzes Orlī un Šarla de Golla lidostās, kā arī lidostās Marseļā, Lionā, Bordo, Nantē, Tulūzā, Nicā un Bovē, trešdien paziņoja Francijas civilās aviācijas pārvalde.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona valdības lēmums palielināt pensionēšanās vecumu līdz 64 gadiem un veikt citas izmaiņas pensiju sistēmā izraisīja valstī plašus protestus.

Protesti nedēļām ilgi noritēja mierīgi, bet 16.martā pārauga vardarbībā, kad valdība nolēma īstenot Makrona virzīto pensiju reformu bez apstiprināšanas parlamenta apakšpalātā.

Aptaujas liecina, ka aptuveni divas trešdaļas francūžu iebilst pret izmaiņām pensiju sistēmā, taču Makrons uzstāj, ka tās ir nepieciešamas, lai paglābtu to no deficīta, kas tai draud tuvākajās desmitgadēs.

Makrona politiskie oponenti un arodbiedrību līderi mudina protestētājus turpināt kampaņu pret pensiju reformas likumu, kā arī aicina uz masu protestiem 1.maijā - Starptautiskajā strādnieku dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!