Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien, uzstājoties Eiropas Parlamentā (EP), Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers skaidroja, ka, tad, ja Eiropas Savienība (ES) atteiktos no Šengenas zonas, tas nozīmētu arī atvadas no vienotās Eiropas valūtas.

"Es aicinu saglabāt Šengenas garu. Jā, Šengenas sistēma ir daļēji komas stāvoklī, tāpēc ir nepieciešams, lai Eiropa sargātu savas vērtības un brīvības principus. Ir nepieciešams arī atdzīvināt Šengenas garu. Ja Šengenas gars mūs pametīs, tad paliks tikai vienota valūta, bet ar to vien nepietiek, jo, krītot Šengenai, vienotai valūtai vairs nebūtu jēgas," sacīja Junkers.

Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā trīs stundu ilgajās debatēs deputāti pauda līdzjūtību Francijas terora aktos bojāgājušajiem. Asu kritiku Eiropas Savienībai attiecībā pret imigrāciju un antiterorisma aizsardzības politiku pauda galēji labējā flanga politiķi.

"Raugoties uz upuriem, es domāju, ka mums ir jāspēj nosaukt vārdos tos, kuri bija slepkavas. Francijas līderu izteikumos es līdz šim neesmu dzirdējusi, ka viņi spētu šo slepkavu vārdus nosaukt. Slepkavas nav teroristi, teroristi ir šo slepkavnieku instruments. Es runāju par islāma fundamentālismu," uzstāšanās laikā sacīja Marina Lepēna no Francijas Nacionālās frontes partijas.

"Ja jūs nespējat šo ienaidnieku nosaukt vārdā, tad jūs to nevarēsiet uzveikt. Dažiem no jums ir neērti ienaidnieku nosaukt vārdā, jo tas nozīmētu arī apšaubīt dažas no mūsu starptautiskajām attiecībām. Piemēram, attiecības ar Saūda Arābiju, Kataru. Uzdodu arī jautājumu par Turcijas divdomīgo lomu attiecībā pret islāma fundamentālistiem. Jāskatās patiesībai acīs, mūsu starptautiskās vienošanās ar šīm valstīm nozīmē, ka esam sabiedrotie arī fundamentālistiem. Savukārt visi tie, kuri cīnās pret šiem islāmistiem, tiem jābūt mūsu draugiem – tostarp Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Ēģiptei, arī Krievijai. Tā vietā Eiropa piekopj neprātīgu politiku, kas ir novedusi arī pie Francijas drošības apdraudējuma," emocionālā uzrunā sacīja Francijas nacionālistu partijas līdere.

"Mēs neuzticamies Eiropai, kas ir kļuvusi par īstu caurbrauktuvi," savā runā secināja politiķe.

Tiesa gan, vairāki deputāti asi nosodīja Lepēnas sacīto.

"Parīzei uzbruka tāpēc, ka tā iemieso to, ko mēs aizstāvam. Viņi gribēja, lai mēs nevarētu droši dzīvot, bet mums ir jācīnās pret šo radikalizāciju uz vietas un internetā. Mums ir jācīnās pret naida kurināšanu," sacīja Eiropas Tautas partijas deputāte Roberta Metsola no Maltas.

"Mēs bieži dzirdam, ka mūsu migrācijas politika būtu vainojama notikušajā, bet pateiksim skaidri un gaiši, - šos uzbrukumus veica noziedznieki, nevis tie cilvēki, kuri bēg no terora. Nesēsim neiecietību, no tā iegūs tikai "Daesh". Mums ir jānodrošina efektīvāka likumdošana, mums ir jāizveido Pasažieru datu reģistrs," sacīja politiķe.

"Delfi" jau ziņoja, ka šī gada Jūlija vidū noslēgušās teju piecus gadus ilgušās sarunas par Pasažieru datu reģistra (PDR) izveidi, un EP Pilsonisko brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja devusi "zaļo gaismu", lai komiteja varētu turpināt sarunas Eiropas Savienības (ES) Padomi par reģistra izveides gala nosacījumiem.

ES valstis un drošības speciālisti aicina izveidot PDR, kas paredz sistemātisku starptautisko lidojumu pasažieru datu ievākšanu, izmantošanu un uzglabāšanu.

Vēstīts, ka 13. novembrī teroraktos Parīzē tika nogalināti 130 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās teroristiskais grupējums "Daesh". Apšaudes un spridzināšanas notika vairākās pilsētas vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!