Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas savienības valstīs 2010. gadā rūpnieciskās ražošanas izaugsme vairāk nekā divas reizes apsteidza siltumnīcas efekta gāzu emisijas pieaugumu, liecina dalībvalstu reģistru sniegtā informācija.

Eiropas Savienības emisiju kvotu tirdzniecības sistēmā (ES ETS) iesaistīto uzņēmumu siltumnīcas efekta gāzu emisijas pērn pieaugušas par vairāk nekā 3%, bet rūpniecības produkcijas apjoma indekss tajā pašā laikā palielinājās par 6,7%, salīdzinot ar 2009.gadu. Siltumnīcas efekta gāzu emisijas apjomi ir ievērojami mazāki nekā varētu gaidīt, spriežot pēc datiem par rūpniecību.

Klimata politikas komisāre Konnija Hēdegorda komentē: „Emisiju pieaugums 2010.gadā atspoguļo ekonomikas atveseļošanos. Tomēr arī pēc ekonomiskās situācijas normalizēšanās ES ETS emisijas ne tuvu nav sasniegušas 2008.-12.gada tirdzniecības periodam noteiktos maksimālos apjomus. Dati rāda arī, ka dažās rūpniecības nozarēs turpina veidoties kvotu pārpalikums, ar kuru varēs tirgoties trešajā tirdzniecības periodā, kas sāksies 2013.gadā.”

ES ETS ietilpst vairāk nekā 12 000 spēkstaciju un ražotņu 27 ES dalībvalstīs, Norvēģijā un Lihtenšteinā. Šo iekārtu kopējās siltumnīcas efekta gāzu emisijas pērn bija 1,932 miljardi tonnu ogļskābās gāzes ekvivalenta, kas ir par aptuveni 3% vairāk nekā 2009.gadā. Šis pieaugums ir saistāms ar ekonomikas atlabšanu pēc lejupslīdes, kas 2009.gadā izraisīja ievērojamu emisiju kritumu par 11,6%.

ES ETS otrais tirdzniecības periods sākās 2008.gada janvārī, un tas ilgs piecus gadus — līdz 2012.gada 31.decembrim. Šis periods sakrīt ar periodu, kurā rūpnieciski attīstītajām valstīm ir jāizpilda Kioto protokolā noteiktie emisiju mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!