Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas iedzīvotāji, kuri dzīvo teroristu grupējuma "Islāma valsts" iekarotajās zemēs, cenšas pelnīt sev iztiku, pārdodot kaujiniekiem bezalkoholisko alu, čipsus un šokolādes, vēsta "Financial Times".

Kā zināms, kopš 2011. gada Sīrijā norit pilsoņu karš, kurā valdības spēki cīnās ar dažādiem opozīcijas spēkiem, tajā skaitā ar islāma ekstrēmistu grupējumu. Iedzīvotāji izdevumam pastāstījuši, ka, lai izdzīvotu, viņiem nākas izdabāt kaujinieku gaumei.

Līdz ar to vietēju ekonomiku veido "Islāma valsts" reliģijas likumi un ārzemju kaujinieku gaume. "Financial Times" norāda, ka pirms ārvalstu kaujinieku atnākšanas vietējie tirgotāji vai nu nevarēja atļauties iepirkt "Rietumu" preces, vai nemaz nezināja par tādiem produktiem kā čipsi, enerģētiskie dzērieni, šokolādes batoniņi un bezalkoholiskais alus, kas šobrīd ir pieprasītas preces kaujiniekiem, kas karo grupējuma pusē.

Tāpēc veikali, kas pārdod alkoholu, tiek slēgti, savukārt "ātrās ēdināšanas" ēdiens, militārā stila drēbes un mobilo telefonu pārdošana sniedz peļņu.

"Ārvalstu kaujinieki diktē valsts ekonomiku. Pārējais šobrīd netiek pārdots," norāda pārdevējs vienā no centrālajām Sīrijas pilsētām Raka.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības pretterorisma koordinators Žils de Keršovs oktobrī pavēstīja, ka aptuveni 3000 eiropieši varētu būt pievienojušies grupējumam "Islāma valsts".

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!