Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Noticis sprādziens ASV sašķidrinātās dabasgāzes uzņēmuma "Freeport" Teksasas līča terminālā, palielinot resursa šī deficīta risku vairākos reģionos, īpaši Eiropā, raksta "Reuters".

"Freeport" nodrošina aptuveni 20% no ASV sašķidrinātās dabasgāzes pārstrādes. Tiek ziņots, ka terminālis tiks slēgts uz trim nedēļām.

Tā rezultātā ceturtdien Eiropā strauji pieauga dabasgāzes cenas, tirgotāju vidū valdot bažām, ka ASV piegādes samazināšanās radīs papildu spiedienu uz tirgu, kas patlaban cenšas iztikt ar samazinātiem piegādes apjomiem no Krievijas.

"Šis ir nozīmīgs ražošanas pārtraukums lielā ASV rūpnīcā," sacījis pētniecības uzņēmuma "Rapidan Energy" globālās gāzes un sašķidrinātās dabasgāzes direktors Alekss Muntons.

Viņš skaidro, ka "Freeport" katru nedēļu nosūta aptuveni četras kravas nedēļā, un trīs nedēļu pauzes rezultātā tirgus nesaņems 1 miljonu tonnu sašķidrinātās dabasgāzes.

Trešdien dabasgāzes cena tirgū sasniedza 14 gadu augstāko līmeni. Otrdien dabasgāzes nākotnes kontraktu cena palielinājās par vairāk nekā 10%. Gada laikā dabasgāzes cenas augušas par 150%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!