Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) pazeminājusi ilgtermiņa kredītreitingu ASV strādājošām lielākajām finanšu institūcijām pasaulē, tostarp "Bank of America", "Goldman Sachs", "Morgan Stanley", vēsta raidorganizācija BBC.

Tāpat reitingi pazemināti Lielbritānijas bankām "Barclays" un "HSBC", kā arī Šveices "UBS".

Par vienu pakāpi no А+ līdz А pazemināts "Bank of America" un "JPMorgan Chase" reitings. "Citigroup", "Goldman Sachs" un "Morgan Stanley" reitings pazemināts no A līdz А- līmenim.

S&P izmaiņas skaidro ar jaunajiem vērtēšanas kritērijiem, pamatojoties uz kuriem tiek vērtēta arī pašreizējā situācija starptautiskajā finanšu sistēmā, kā arī stāvokļa izmaiņas. Turklāt, turpmāk tiks ņemts vērā arī tas, cik lielu lomu centrālo banku un banku sektora darbā spēlē valstu valdības.

Par kritēriju izmaiņām S&P paziņoja pirms vairāk nekā nedēļas.

Pēc reitingu pazemināšanas sekos kredītu likmju pieaugums, kas pasliktinās stāvokli bankās, kas iekļuvušas S&P "melnajā sarakstā", prognozē BBC.

Savukārt vairākām Eiropas bankām – "Credit Suisse", "Deutsche Bank", "ING" un "Societe Generale" – reitingi nav mainīti. Toties divām Ķīnas bankām – "Bank of China Ltd" un "China Construction Bank Corp" reitingi paaugstināti.

Daži analītiķi jau izteikušies, ka reitingu paaugstināšana Ķīnas bankām ne pārāk saskan ar S&P jaunajiem vērtēšanas kritērijiem, ņemot vērā speciālistu paustās bažas par Ķīnas banku sektoru.

Pēdējos gados finanšu krīzes laikā Ķīnas bankas izsniedza lielus kredītus un tagad uz vispārējā pasaules tirgus izaugsmes palēnināšanās fona lielās austrumu valsts bankas var būt apdraudētas nedzēsto parādu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!