Foto: PantherMedia/Scanpix
Reitingu aģentūra "Standard&Poor's" (S&P) pazeminājusi Spānijas ilgtermiņa kredītreitingu par vienu pakāpi no AA līdz AA- ar negatīvu prognozi, kas tiek skaidrots ar vājo valsts ekonomikas izaugsmi, augsto bezdarba un parāda līmeni privātajā sektorā, vēsta raidorganizācija BBC.

Spānija kredītreitinga pazemināšanas dēļ būs spiesta aizņemties naudu par daudz augstākiem procentiem.

Pagājušajā nedēļā reitingu aģentūra "Fitch" pazemināja Spānijas ilgtermiņa emitenta kredītreitingu vietējā un ārvalstu valūtā no līmeņa AA+ uz līmeni AA-.

"Neskatoties uz stabilitātes pazīmēm 2011.gada ekonomiskajos rādītājos, mēs redzam paaugstinātus riskus spāņu ekonomikas izaugsmes perspektīvām saistībā ar augsto bezdarbu, sarežģītajiem finanšu nosacījumiem, joprojām augsto privātā sektora parādu un ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās iespējamību galvenajās Spānijas tirdzniecības partnervalstīs," teikts S&P paziņojumā.

Reitingu aģentūra, nosakot Spānijas kredītreitingam negatīvu prognozi, tādejādi brīdinājusi par iespējamību vēl pazemināt valsts reitingu, ja ekonomiskā situācija valstī pasliktināsies.

Pēc šiem jaunumiem par kredītreitinga pazemināšanu vēl vienā eirozonas valstī eiro kurss Āzijas biržās nedaudz pazeminājās.

Jau ziņots, ka "S&P" septembra otrajā pusē pazemināja Itālijas valsts parādu reitingu no "A+" līdz "A" ar negatīvu attīstības prognozi. Reitinga izmaiņu aģentūra skaidroja, ar "vājām ekonomiskās izaugsmes izredzēm." Tāpat norādīts, uz "nestabilu valdošo koalīciju, un nesaskaņām starp ministru kabinetu un parlamentu, kas var radīt situāciju, ka valdība nevar reaģēt uz iekšējām un ārējām makroekonomikas problēmām".

Savukārt pirms aptuveni nedēļas starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" pazemināja Spānijas ilgtermiņa emitenta kredītreitingu vietējā un ārvalstu valūtā no līmeņa AA+ uz līmeni AA-, bet Itālijas reitingu – no A+ uz AA-.

Reitingu pazemināšana atspoguļo krīzes pastiprināšanos eirozonā, kas rada lielus ekonomiskus un finanšu riskus, pavājinot Itālijas suverēnā riska profilu," teikts aģentūras paziņojumā. Tāds pats iemesls ir Spānijas kredītreitinga pazemināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!