Foto: AFP/Scanpix

Tuvo Austrumu bēgļu pieplūdums īstermiņā var palielināt Eiropas ekonomikas izaugsmi, taču ilgtermiņa ietekme būs atkarīga no pūliņiem to integrēšanai, trešdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Jaunā pētījumā, kuru šonedēļ paredzēts prezentēt Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā, SVF norāda, ka valdības, kuras īsteno spēcīgus pūliņus bēgļu iekļaušanai darbaspēkā, var mazināt iespējas, ka viņi kļūst par slogu valsts budžetam.

"Ātra integrācija darba tirgū var nodrošināt bēgļu pieplūduma potenciālos ekonomiskos ieguvumus," teikts SVF pētījumā. "Tas arī minimizētu iebraucēju sociālās izstumtības risku un maksimizētu viņu ieguldījumu valsts finansēs ilgtermiņā."

Šāds pētījums izstrādāts laikā, kad Eiropas valstis saskaras ar politiskajām, sociālajām un ekonomiskajām sekām, kas rodas, uzņemot lielu skaitu migrantu no Sīrijas un citām valstīm.

SVF pētījumā norādīts, ka to valstu ekonomikas, kas uzņem migrantus, sākotnēji piedzīvotu paaugstinātu izaugsmi, ņemot vērā valsts izdevumus viņu izmitināšanai.

Taču ilgtermiņā ekonomikas ietekme būs atkarīga no ātruma, kādā bēgļi tiek integrēti darba tirgū, uzsver fonds.

Pētījumā atzītas bažas par iespējām, ka migranti atņems vietējiem iedzīvotājiem darbus, jo sevišķi jau tā augsta bezdarba laikā. Taču SVF uzsver, ka pētījumi iepriekšējos migrantu pieplūdumos norāda, ka šī ietekme parasti nav tik būtiska uz iespējām vietējiem strādājošajiem.

Būtisku satraukumu arī rada tas, ka iebraucēji nespēs atrast darbu un kļūs par slogu valstij, paaugstinot valdības fiskālos izdevumus. No tā iespējams izvairīties, ātri novēršot ierobežojumus un šķēršļus, lai migranti varētu iegūt darbu, vēsta SVF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!