Foto: stock.xchng
Smagā finanšu krīzē nonākušās Īrijas glābšanas pasākumu dēļ ir apdraudēta Eiropas vienotās valūtas eiro nākotne, otrdien brīdināja Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible.

"Tā ir mūsu kopējā valūta, kas ir apdraudēta," viņš sacīja Vācijas parlamentā.

Tāpēc Vācijai, kas ir Eiropā lielākā ekonomika, ir jāuzņemas atbildība nosargāt eiro, jo "pretējā gadījumā mūsu valstī būs neizmērojamas ekonomiskās un sociālās sekas," uzsvēra ministrs.

Viņš arī pauda neizpratni par valdošo uzskatu, ka Vācija ir ļoti bagāta valsts. Patiesībā "arī Vācija nepeldas naudā, bet gan slīkst parādos", norādīja Šoible.

Īrija pagājušās nedēļas nogalē lūdza Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda palīdzību, lai samazinātu budžeta deficītu un glābtu dziļās grūtībās nonākušo banku sistēmu.

Lai gan Īrijai sniedzamās palīdzības apmērs netiek atklāts, Eiropas diplomāti lēš, ka tas varētu sasniegt 90 miljardus eiro (aptuveni 63 miljardus latu).

Vācijas mediji otrdien ziņoja, ka Vācijai savu interešu vārdā ir svarīgi iesaistīties Īrijas glābšanā.

"Vācijas investori Īrijā ir ieguldījuši 100 miljardus eiro (70 miljardus latu), un Īrijas bankrots varētu izraisīt šoka viļņus," raksta avīze "Suedeutsche Zeitung".

Savukārt laikraksta "Berliner Zeitung" ievadrakstā teikts: "Vācijas noguldītāju un apdrošinātāju nauda tiek uzglabāta Īrijā. Sāksim beidzot runāt par kopīgu ekonomikas pārvaldību un ekonomikas un fiskālo politiku, pirms nav par vēlu."

Reaģējot uz Šoibles izteikumiem, eiro kurss otrdien kritās par 0,4% - līdz 1,355 ASV dolāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!