Foto: stock.xchng
Vadošo Eiropas Savienības (ES) uzņēmumu ieguldījumi pētniecībā un izstrādē 2009. gadā samazinājās par 2,6 %, lai gan pārdošanas apjomi un peļņa kritās ievērojami straujāk – attiecīgi par 10,1 % un 21,0 %, liecina Eiropas Komisijas (EK) 2010. gada "ES rezultātu apkopojums par rūpniecības ieguldījumiem pētniecībā un izstrādē", informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Tikmēr ASV vadošo uzņēmumu ieguldījumi pētniecībā un izstrādē saruka divtik krasi nekā ES - par 5,1 % -, bet samazinājums pasaules mērogā bija mazāks - par 1,9 %.

Japānas uzņēmumu ieguldījumu apjoms saglabājās nemainīgā līmenī. Uzņēmumi, kuru galvenā mītne ir citviet Āzijā - Ķīnā, Indijā, Honkongā, Dienvidkorejā un Taivanā -, turpināja uzturēt straujo ieguldījumu pieaugumu pētniecībā un izstrādē, kas bija vērojams iepriekšējos gados. Japānas automobiļu ražotājs "Toyota" jau otro gadu pēc kārtas veic pasaulē lielākos ieguldījumus pētniecībā un izstrādē (6,8 miljardi eiro).

Vadošajā desmitniekā ir trīs ES uzņēmumi: "Volkswagen" (lielākais ieguldītājs, kura galvenā mītne ir Eiropā un kas veicis ieguldījumus 5,8 miljardu eiro apmērā), "Nokia" un "Sanofi-Aventis". Apkopojumā ietverti 1400 vadošie uzņēmumi no visas pasaules.

"Tas, ka ES lielākie uzņēmumi galvenokārt ir saglabājuši savu ieguldījumu apjomu pētniecībā un izstrādē, liecina, ka tie atzīst pētniecību un izstrādi par būtisku elementu, kas palīdzēs tiem izkļūt no krīzes vēl stiprākiem. Tomēr ievērojamā atpalicība no ASV vadošajiem uzņēmumiem tādās jomās kā programmatūra un biotehnoloģija un Āzijā bāzēto uzņēmumu nepārtrauktā straujā izaugsme liek aizdomāties par to, ka Eiropai steidzami jāpievēršas inovācijai," atzina Eiropas pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna.

Šā gada rezultātu apkopojums liecina, ka, neraugoties uz gandrīz nepieredzēti sarežģīto ekonomisko situāciju, ieguldījumi pētniecībā un izstrādē vēl aizvien ir svarīga vadošo uzņēmumu stratēģijas prioritāte visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!