Foto: morgueFile
Kārtējais ASV prezidenta Baraka Obamas un Kongresa līderu sarunu raunds jautājumā par valstu parāda "griestu" paaugstināšanu sestdien beidzās bez rezultāta, vēsta raidorganizācija BBC.

Senāta demokrātu līderis Harijs Rīds paziņojis, ka ir dziļi vīlies republikāņu "nesamierināmībā".

ASV ir sasniegusi iepriekš noteiktos valsts parāda "griestus" – 14,3 triljonus ASV dolāru (7,5 triljoni latu). Baltais nams kā iespējamo izeju min parāda paaugstināšanu un nodokļu celšanu.

Republikāņi, kam ir vairākums Pārstāvju palātā, uzskata šādu izeju par postošu ekonomikai un uzstāj uz tēriņu mazināšanu, par pamatu ņemot pēc Obamas iniciatīvas izstrādātās reformas veselības aprūpē un programmu nabadzīgo un veco cilvēku atbalstam. Republikāņu ieskatā ekonomikas administrācijas priekšlikumi attiecībā uz budžeta tēriņiem ir nepietiekami.

Par parāda "griestiem" ASV jāvienojas līdz 2.augustam, citādi valstij draud tehniskais defolts – tā nevarēs izmaksāt algas ierēdņiem un sociālos maksājumus, ziņo BBC.

Jau ziņots, ka Baltā nama administrācija sarunās ar Kongresu, kura apakšpalāta Pārstāvju palāta ir republikāņu kontrolē, mēģina panākt, lai līdz 2.augustam tiktu paaugstināti valsts parāda griesti, kas pašlaik ir 14,3 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV pašlaik izmanto dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz 2.augustam valsts parāda griesti netiks paaugstināti, valdība būs spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Obama ceturtdien vēlreiz izrādīja interesi par kompromisa plānu, kuru izstrādājusi sešu demokrātu un republikāņu senatoru grupa.

"Lai mēs atrisinātu parāda un deficīta problēmas, mums ir jāsamazina mums nevajadzīgie tēriņi. Mums jālikvidē programmas, kuras nedarbojas. Mums jāpieņem daži skarbi lēmumi tādās lietās kā tēriņi aizsardzībai un pašmāju tēriņi," sacīja Obama.

Savukārt piektdien Obama pēc neveiksmīgās tikšanās ar Kongresa Pārstāvju palātas spīkeri republikāni Džonu Bēneru paziņoja, ka "mūsu laiks iet uz beigām". Tomēr ASV prezidents pauda pārliecību, ka tiks panākta vienošanās, "ar kuru varēs izvairīties no pašu radīta ievainojuma ekonomikai laikā, kas jau tā ir sarežģīts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!