Foto: AFP/Scanpix
Venecuēla un Baltkrievija sestdien Minskā parakstīja līgumu, kas paredz, ka Dienvidamerikas valsts Baltkrievijai tuvākajos trīs gados piegādās 30 miljonus tonnu naftas, vēsta "Interfax". Personisku solījumu šādu plānu piepildīšanai Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukasenko deva arī Venecuēlas līderis Ugo Čavess.

Plānots, ka ik gadu Venecuēla uz Baltkrieviju eksportēs 30 miljonus tonnu naftas.

"Iespēja aizvest naftu uz Eiropas centru ir stratēģiski [svarīga] - tas ļauj paplašināt mūsu darbību citos virzienos," klāstījis Čavess, "Mēs lepojamies ar to, ka mūsu kuģi var aizvest naftu uz Baltkrieviju pa Melno jūru vai Baltijas jūru."

Lukašenko uz to Čavesam atbildēja ar pateicību, ka Venecuēla ir piekritusi naftas piegādei uz Baltkrieviju, un izteica cerību, ka sadarbība kļūs plašāka.

Vēstīts, ka Baltkrievija jau vairākus mēnešus meklē iespējas naftas tranzītam no Venecuēlas uz Baltkrieviju. Tā kā tai nav savas jūras robežas, Baltkrievija ir spiesta meklēt citus ceļus, slēdzot vai pieļaujot slēgt līgumus ar Latvijas, Lietuvas un Ukrainas ostām. No Latvijas ostām vislabākās izredzes piedalīties naftas tranzītā ir Ventspilij.

Baltkrievija jau ir noslēgusi līgumu ar Klaipēdas ostu, taču norāda, ka ir ieinteresēta diversificēt piegādātājus, tādēļ Klaipēda, iespējams, nebūs vienīgā osta, ar kuru slēgs līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!