Latvijas naftas tranzīta uzņēmuma "Ventspils Nafta" lielākais akcionārs "Vitol" sadarbībā ar "Helios Investment Partners" vienojusies par "Shell" vairākuma naftas pārstrādes uzņēmu akciju iegādi Āfrikā. Aptuveni vienu miljardu ASV dolāru (aptuveni 700 miljoni latu) vērtais darījums paredz, ka divi kopuzņēmumi turpmāk nodrošinās "Shell" degvielas un smērvielu pieejamību 14 Āfrikas valstīs ar "Shell" zīmolu, informē "Vitol".

Viens kopuzņēmums nodarbosies ar "Shell" eļļas produktiem, to izplatīšanu un mazumtirdzniecību 14 Āfrikas valstīs ar potenciālu nākotnē pievienot vēl piecas valstis. "Vitol" un "Helios" piederēs 80% uzņēmuma, bet pārējie 20% - "Shell". Otrs uzņēmums, kurā 50% piederēs "Shell" un 50% "Vitol" un "Helios", nodarbosies ar "Shell" esošajām smērvielu jaukšanas rūpnīcām septiņās valstīs un uzraudzīs attiecības ar lielākajiem izplatītājiem katrā valstī, kurā darbojas galvenais kopuzņēmums, kā arī veiks vairākas citas darbības.

Darījums attiecas uz "Shell" naftas pārstrādes - mazumtirdzniecības, komercdegvielas, sašķidrinātās naftas gāzes, smērvielu, bituma, aviācijas un jūras transporta degvielas – uzņēmumiem Marokā, Tunisijā, Ēģiptē (izņemot smērvielas), Kotdivuārā, Burkinafaso, Ganā, Senegālā, Mali, Gvinejā, Kaboverdē, Kenijā, Ugandā, Madagaskarā un Mauritānijā. Tiek izskatīta iespēja vēlāk iekļaut darījumā "Shell" naftas pārstrādes uzņēmumus Namībijā, Botsvānā, Togo, Tanzānijā un Reinjonā, informē "Vitol".

Darījums neattiecas uz "Shell" degvielas, smērvielu un rafinēšanas uzņēmumiem Dienvidāfrikā, smērvielu uzņēmumiem Ēģiptē un izpētes un ražošanas uzņēmumiem, sašķidrinātās dabasgāzes uzņēmumiem, kā arī lielāko daļu starptautisko aktivitāšu Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!