Foto: Pixabay

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien turpinājušas kritumu, WTI markas jēlnaftas cenai samazinoties līdz zemākajam līmenim kopš 1998. gada - naftas cena nokritusi zem nulles.

WTI cena maija piegādēm dienas vidus tirdzniecības sesijā nokritās līdz 11,04 ASV dolāriem par barelu, un tas ir zemākais līmenis pēdējos 22 gados. Slēdzot tirgus, ASV jēlnaftas cena nokritusies zem nulles, dienu pabeidzot ar negatīvu vērtību, mīnus 37,63 dolārus par barelu, ziņo BBC.

Tas nozīmē, ka naftas ražotāji maksā pircējiem, lai viņi ņemtu un uzglabātu naftu, baidoties, ka maijā varētu beigties vieta ražotāju naftas krātuvēs. Negatīva jēlnaftas cena sasniegta pirmo reizi pasaules vēsturē.

Naftas cenu kritumu galvenokārt veicina pieprasījuma samazināšanās koronavīrusa pandēmijas dēļ, bažas, ka ASV naftas bāzēs varētu sākt trūkt vietas naftas rezervju glabāšanai un naftas ieguvējvalstu savstarpējās nesaskaņas attiecībā uz naftas ieguves samazināšanu.

Naftas ieguvējvalstu grupa OPEC+ videoapspriedē 12. aprīlī nolūkā panākt naftas cenu kāpumu vienojās maijā un jūnijā samazināt naftas ieguvi par 9,7 miljoniem barelu dienā.

Taču investori uzskata, ka šis samazinājums nebūs pietiekams, lai kompensētu pieprasījuma kritumu, ko veicina koronavīrusa krīze.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka globālais naftas pieprasījums šogad piedzīvos visu laiku straujāko kritumu, un tas galvenokārt būs skaidrojams ar koronavīrusa izplatības radīto negatīvo ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!