Foto: AFP/Scanpix
Zemestrīces nodarītie postījumi Japānai ir diezgan lieli, tomēr tie, visticamāk, būtiski neiedragās Japānas vai pasaules ekonomiku, drīzāk otrādi - zemestrīces seku likvidācijas darbi var veicināt iekšzemes kopprodukta (IKP) palielināšanos Japānā, uzskata vecākais finanšu analītiķis Aleksejs Marčenko.

Viņš atgādināja, ka Japānā zemestrīces notiek salīdzinoši bieži un šīs valsts iedzīvotāji, kā arī valsts dienesti ir pastāvīgi gatavi zemestrīcei, arī Japānas uzņēmumiem esot rīcības plāni šādiem gadījumam.

Tāpat arī lielāka daļa nozīmīgo ēku un konstrukciju Japānā ir izturīgas pret zemestrīcēm.

"Japānas preces plaši tiek izmantotas visā pasaulē, tajā skaitā elektroniskas komponentes uz citas detaļas tiek lielos apjomos izmantotas Ķīnā gala preču ražošanai. Iespējams, ka zemestrīces dēļ īslaicīgi samazināsies preču eksports no Japānas, bet pārāk lielu ietekmi uz pasaules ekonomiku tas neatstās," uzskata Marčenko.

Tomēr "Swedbank" vecākais finanšu produktu pārdošanas speciālists Arturs Stimbāns uzsver, ka traģiskā zemestrīce Japānā izraisījusi negatīvu vilni arī pasaules finanšu tirgos un vadošo pasaules akciju biržu indeksi turpina savu lejupslīdi.

"Vislielāko iespaidu uz indeksu kritumu atstāj apdrošināšanas kompāniju akciju cenu kritums. Tas liecina par to, ka notikumi Japānā pievienojuši vēl vienu nenoteiktības faktoru Tuvo Austrumu nemieriem un Eiropas parāda problēmām," atzina Stimbāns.

Tomēr Latviju nekādas nopietnas sekas notikumi Japānā neatstāšot, jo 2010.gadā uz Japānu tika eksportēts 0,51% Latvijas preču eksporta, bet imports no Japānas veidoja tikai 0,09%, informēja Marčenko.

"Lai gan sakari starp divām valstīm pakāpeniski attīstās, Japāna nav tik nozīmīgs partneris Latvijas ekonomikai, lai zemestrīce tur varētu būtiski kaitēt. It īpaši ņemot vērā, ka zemestrīces sekas Japānas ekonomikai visdrīzāk tiks samērā ātri novērstas," skaidroja Marčenko.

Kā ziņots, 8,9 balles stiprajā zemestrīcē, kas piektdien skāra Japānu un izraisīja spēcīgus cunami viļņus visā Klusajā okeānā, gājuši bojā vairāki simti cilvēku, bet vēl vairāk pazuduši bez vēsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!