Foto: Vida Press

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Visā republikā sākušies sējas darbi

"Visā republikā jau sākušies pavasara sējas darbi. Mūsu Jelgavas apriņķī čaklie zemnieki jau iesējuši vasaras kviešus, auzas, zirņus un citas agrās kultūras. Apriņķa patrioti ar prieku ķērušies pie darba."

Foto: data.lnb.lv

26.aprīļa operatīvais padomju informbiroja ziņojums

"26.aprīlī dienvidrietumos no Pilavas 3.Baltkrievijas frontes karaspēks forsēja kanālu, kurš savieno Baltijas jūru un Frišhafes līci, un attīstīja uzbrukumu Frišnērungas zemes šaurumā.

2.Baltkrievijas frontes karaspēks forsēja Austrumu un Rietumu Oderu dienvidos no Štefīnes, pārrāva stipri nocietinātu vācu aizsardzību Oderas rietumu krastā un pavirzījās uz priekšu 30 km. Kauju gaitā frontes karaspēks ieņēma Pomerānijas galveno pilsētu un ievērojamu jūras ostu Štetīni.

2. Ukrainas frontes karaspēks, turpinot uzbrukumu, 26.aprīlī prasmīgā apejas manevra un tieša uzbrukumā rezultātā ieņēma ievērojamu Čechoslovākijas rūpniecības centru - Brno."

Nedēļas laikā uzbūvēti 4 tilti

"Pēternieku pagasta darba ļaudis cenšas izmanto katru brīdi, lai paveiktu kādu lietderīgu darbu, jo pagastā darāms ļoti daudz. Paveikuši pavasara sējas priekšdarbus, viņi 7 dienas visiem spēkiem strādājuši tiltu būves darbos.

Čaklā darba rezultāti acīmredzami. Nedēļas laikā uzbūvēti 4 tilti. Viens no tiem 23 metrus garš un 6 metrus plats, bet pārējie 3,10 metrus gari un 6 metrus plati. Tilti nodoto darba ļaužu lietošanā, kur tie kalpos nevien Pēternieku, bet arī citu pagastu darba ļaudīm."

Zaļenieku fizkolektīvs cītīgi gatavojas vasaras sacīkstēm

"Zaļenieku pagasta fizkultūrieši cītīgi trenējas priekšā stāvošām sacīkstēm. Tā ik dienas sporta laukumā redzam nodarbībās biedrus Grīnhofu, Eichi, Baumani, Petrilu, Lapsu, Buivīdu, Zīli u.c.

Cītīgās nodarbības devušas arī jau redzamas panākumos, jo Grīnhofs nodarbībās šķēpu met 34 metrus un lodi aizgrūž 8,6 m."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 - 1962). 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!