Foto: Publicitātes foto
Izslēgt apgaismojumu telpās, kurās neatrodamies, tīrot zobus, aizvērt ūdens krānu, izvēlēties energoefektīvas sadzīves elektroiekārtas – šie ir tikai daži no paradumiem, kurus ieviešot savā ikdienā, mums ir iespēja ne tikai izdarīt labu darbu apkārtējai videi, bet arī būtiski samazināt saņemto pakalpojumu rēķinu.

Zemāk aplūkosim būtiskākos iemeslus, kāpēc ikvienam no mums vajadzētu savā ikdienā ieviest energoefektīvus risinājumus.

#1 Ilgtermiņa ietaupījums

Viens no energoefektivitātes pasākumiem ir mājokļu renovācija. Tādējādi siltumenerģijas patēriņu apkures sezonā iespējams samazināt līdz pat 40%, kas nozīmē arī zemākus ikmēneša pakalpojumu rēķinus.

Izvēloties energoefektīvus risinājumus, būs iespēja būtiski samazināt savus ilgtermiņa izdevumus par elektrību un siltumu, tāpēc noteikti ir vērts padomāt, kā uzlabot sava mājokļa energoefektivitāti. Piemēram, lai nezaudētu siltumu, ir svarīgi nomainīt logus. Lai varētu novērst siltuma zudumu un padarītu mājokli energoefektīvāku, izvēloties logus, nepieciešams pievērst uzmanību siltumizolācijai, drošības klasei, gaisa caurlaidībai, kā arī vēja slodžu noturībai.

#2 Apkārtējās vides labiekārtošana

Dzīvokļu īpašnieki līdz ar mājas renovāciju ne tikai spēj samazināt sniegto pakalpojumu rēķinu summu, bet uzlabo arī ēkas izskatu, pagarina ēkas dzīves ciklu, kā arī uzlabo mikroklimatu telpās.

#3 Dabai draudzīgāk

Uzlabojot mājokļa energoefektivitāti, tev ir iespēja ne tikai samazināt ikmēneša izdevumus, bet arī aizsargāt vidi. Lai iegūtu elektroenerģiju, bieži tiek patērēti fosilie dabas resursi – nafta, gāze, akmeņogles. Šie resursi neatjaunojas, kas nozīmē – jo mazāk elektroenerģijas mēs patērējam, jo dabai draudzīgāks ir mūsu dzīvesveids.

Četri noderīgi padomi energoefektivitātes palielināšanai ikdienā

Nomaini kvēlspuldzes uz LED spuldzēm

Izvēloties LED spuldzes, tu ietaupīsi līdz pat 90% no kvēlspuldžu patērētās enerģijas. LED spuldzes, salīdzinājumā ar kvēlspuldzēm, kalpo līdz pat 40 gadiem.

Veic mājokļa siltināšanu

Ja tu dzīvo privātmājā, tev ir iespēja pieteikties Altum energoefektivitātes programmai un saņemt vienreizēju atbalsta maksājumu līdz 5000 EUR. Nosiltināts mājoklis ilgtermiņā sniedz iespēju ietaupīt ievērojamu naudas summu, tāpēc noteikti ir vērts apsvērt šo iespēju!

Pārej uz energoefektīvām sadzīves elektroiekārtām

Iegādājoties jaunu sadzīves elektrotehniku, ir vērts pievērst uzmanību marķējuma burtiem. Sadzīves tehnika tiek marķēta ar alfabēta burtiem no "A" līdz "G". Šie burti apzīmē septiņas energoefektivitātes klases. Ar "A" klases marķējumu apzīmē sadzīves tehniku, kas samazina elektrības patēriņu, kā arī saudzē apkārtējo vidi.

Izvēlies viedās ierīces

Enerģijas patēriņa kontrolēšanai iespējams uzstādīt viedās ierīces. Ir iespēja iegādāties automātisko klimata kontroli, viedos termostatus radiatoru siltuma patēriņa kontrolei, kā arī gaismas regulēšanas ierīces, kas automātiski atslēgs apgaismojumu, kad telpā neuzturas cilvēki.

Samazini ekrāna spilgtumu

Pārāk liels ekrāna spilgtums, neatkarīgi no tā, vai tas ir dators, telefons vai televizors, patērē papildus elektroenerģiju. Vērts atcerēties arī to, ka pārāk spilgta gaisma kaitē redzei, tāpēc, samazinot spilgtumu, varēsi ne tikai uzlabot energoefektivitāti, bet arī parūpēties par savu veselību!

Uzzini savas iespējas, kā arī saņem atbildes uz jebkuru ar mājokļa būvi vai iegādi saistītu jautājumu, piesakoties konsultācijai "Luminor" Mājokļu centrā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!