Foto: Publicitātes attēli

Aizsākot savu ikgadējo izstrādātāju konferenci, Kalifornijas tehnoloģiju milzis "Apple" izziņojis jauna tipa ierīci - uz sejas valkājamu datoru "Vision Pro". Tas solās būt vairāk kā tikai virtuālās realitātes brilles, ļaujot datorvidē gan strādāt, gan izklaidēties un mācīties. Līdz ar jauno ierīci tika izziņoti arī programmatūru atjaunojumi un datori.

Par "Apple" virtuālajām brillēm tika baumots jau daudzus gadus, taču lielākoties cilvēki izvairījās ticēt, jo šis ir pārāk specifisks produkts. "Apple" nemēdz izstrādāt šauras nišas produktus, visu enerģiju veltot tikai tām ierīcēm, ko var pārdot neskaitāmu miljonu eksemplāros. Tomēr klāt ir tā diena, kad šīs virtuālās brilles, jeb sejas dators - ir oficiāli prezentēts.

"Vision Pro" ir aprīkots ar diviem īpaši augstas izšķirtspējas ekrāniem - katru savai acij - ļaujot baudīt attēlu ar virtuālu 4K izšķirtspēju. To darbina veseli divi procesori, "Apple" pašu izstrādātais M2, kas pieejams arī datoros, un pilnīgi jauns R1 procesors, kas tieši pielāgots sejas datora vajadzībām. Ierīcei ir arī seši mikrofoni, divpadsmit kameras (šis izklausās mazliet pēc parodijas, taču tā ir patiesība) un vesels klāsts dažādu sensoru.

Sejas datora lietošanai nav nepieciešamas īpašas vadības sviras rokās. Darbības tajā veic vienkārši skatoties un veicot dažādus roku un pirkstu žestus. Piemēram, lai palielinātu virtuālu lietotnes logu virtuālajā ekrānā, vajag vien pastiept roku un "satverot" ar pirkstiem loga stūri pavilkt to lielāku. Ierīce nepārtraukti monitorē rokas un citas ķermeņa kustības.

Interesanta atšķirība no līdzīgiem produktiem ir "Apple" risinājums brillēs rādīt to lietotāja seju, tādējādi palīdzot apkārtējiem vieglāk pierast pie šī dīvainajā maskā tērptā īpatņa. Ierīces ārpusē atrodas ekrāns, kas attēlo virtuālu lietotāja seju. Tas izklausās mazliet dīvaini un noteikti tā arī izskatās.

Lai nodrošinātu lietotāja privātumu, ierīce izmanto īpašu acs atpazīšanas tehnoloģiju, kas palīdz to atbloķēt tāpat kā sejas atpazīšana atslēdz telefonus. Dators darbojas ar vadā iekārtu akumulatoru, kas nodrošina vairāku stundu darbību.

Uzņēmuma pārstāvji daudz laika veltīja ierīces potenciālo pielietojumu prezentēšanai, taču, kas no tā visa būs patiesi lietojams - būs saprotams tikai vēlāk. "Apple" sola "Vision Pro" sejas datoru laist pārdošanā nākamā gada sākumā un tā cena būšot 3499 dolāru. Sākotnēji gan ierīce būs pieejama vien ASV.

Papildus "brillēm" tika izziņoti arī citi jaunumi. Turpmāk populārais klēpjdators "Macbook Air" būs pieejams arī 15 collu izmērā, savukārt "Apple" bezvadu austiņas būs gudrākas un prasmīgāk slāpēs nevēlamos trokšņus. Tāpat reizē negaidīti un sen gaidīti tika izziņots jauns "Mac Pro" dators, kas tagad arī ieguvis "Apple" izstrādāto procesoru "M2 Ultra".

Tāpat dažādi uzlabojumi sagaida visas pārējās ierīču kategorijas - datorus, planšetdatorus, pulksteni un TV. "iPhone" viedtālruņi spēšot gudrāk uzminēt rakstīto tekstu (pagaidām nav zināms vai tas darbosies arī latviešu valodai), kā arī glītāk un saistošāk spēs parādīt ienākošā zvana informāciju. Interesants un noderīgs jaunums būs arī iespēja ātri pārsūtīt kontaktinformāciju vienkārši satuvinot divus telefonus cieši blakus.

Ierīces turpmāk palīdzēšot arī ar garīgās veselības un redzes veselības uzraudzīšanu. Piemēram, pulksteņi spēs novērtēt cik daudz laika lietotājs pavada dienasgaismā.

Programmatūras atjauninājumi kā ierasts sagaidāmi rudenī. Jaunie datori - "Macbook Air 15" un "Mac Pro" -pieejami jau tuvākajās dienās, savukārt sejas dators "Vision Pro", kā jau minēts, tikai nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!