ASV amatpersonas pirmo reizi oficiāli apstiprinājušas Krievijas hakeru iesaisti uzbrukumā Ukrainas energosistēmai pagājušā gada decembrī, vēsta CNN. Pēc telekompānijas informācijas, to apstiprinājusi ASV enerģētikas ministra vietniece Elizabete Štervuda-Rendala slēgtā nozares sēdē.

23. decembrī Ukraina saskārās ar vērienīgu elektrības atslēgumu vairākos reģionos. Kā vēsta CNN, hakeri veiksmīgi uzbruka sešām energokompānijām. Decembra beigās Ukrainas drošības dienests uzbrukumā apvainoja Krieviju, bet ASV konkrētu vaininieku norādīšanā atturējās, aizbildinoties ar nepietiekošu pierādījumu apjomu.

CNN ziņo, ka izmeklēšanā iesaistījās virkne valdības aģentūru - Federālās izlūkošanas birojs, ASV Valsts departaments, Enerģētikas ministrija un ASV Iekšzemes drošības departaments. Tik liela uzmanība tiek saistīta ar to, ka, ja gadījumā aizdomas apstiprinātos, notikums kļūtu par pirmo šāda mēroga kiberuzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Uzbrukuma gaitā hakeriem izdevās pārtraukt elektrības padevi vairāk nekā 100 apdzīvotās vietās.

Šervuda-Rendala apstriprināja brīfinga faktu, bet atteicās sniegt detalizētāku informāciju, ņemot vērā lietas apstākļus. CNN avots vēsta, ka ziņojumā pārstāve demonstrējusi video ierakstus no datorekrāniem, ar kuriem tika apsekots Ukrainas energotīkla stāvoklis uzbrukuma laikā. Sapulcē ziņots, ka hakeriem izdevies sabojāt datorus un kontroles sistēmas, kas būtiski apgrūtināja energoapgādes atjaunošanu.

Lai arī iepriekš "Techlife" ziņoja, ka, iespējams, aiz šī uzbrukuma stāv zinātniskās fantastikas romāna "Kāpa" cienītāji no hakeru grupas "Sandworm", kas izmantojuši 2007. gadā radīto hakeru-spiegu atbalsta programmu "BlackEnergy", CNN avots apgalvo, ka Ukrainas energosistēmas sabojājis jauns un ievērojami jaudīgāks vīruss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!