Foto: DELFI
Arvien biežāk uz paziņu plaukstas locītavām mana mazu ekrāniņu – daži izskatās pēc neuzkrītošas rokassprādzes, citiem ekrāns ir teju kotletes izmērā. Ik uz stūra sociālajos tīklos un internetā zib viedpulksteņu reklāmas, to uzvaras gājiens tikai uzņem apgriezienus, tāpēc nav ko spirināties pretī modernajām tehnoloģijām – liku uz rokas "Fitbit Versa", kas pārdošanā nonācis 2018. gada aprīlī un ķēros pie testēšanas.

Dizains – glīts unisex variants

Pirmie faktori, kas man bija svarīgi – pulkstenim jābūt puslīdz glītam, lai pirms teātra izrādes tas nav jāslēpj somiņā. Lai tas nav jālādē katru dienu, lai nav smags un nemaksā dzīvokļa mēneša īres apmērā. Šiem kritērijiem "Fitbit" atbilda.

Līdz šim viedpulksteņi man asociējās ar milzīgiem, neglītiem klučiem, ko valkā sportisti. "Fitbit" patīkami pārsteidza ar visnotaļ zolīdu dizainu, noapaļotās maliņas rada pat klasisku tēlu un maināmās siksniņas ļauj pieskaņot pulksteni tērpiem. Bez bažām pat devos ar "Fitbit" uz kāzām un biju sajūsmā, ka soļu mērķi dejojot sasniedzu jau ap trijiem naktī. Podziņas nekur neaizķeras, auduma siksniņa pēc peldēšanās ātri izžūst, pa lielam, nekādu klapatu.

Jutos glaimota, dzirdot "O, tev ir Apple Watch?" Pēc formas abi pulksteņi tiešām ir līdzīgi, liels bija vaicātāju pārsteigums, kad atbildēju noliedzoši.
Foto: DELFI

Treneris uz rokas

Man bija svarīga arī "Fitbit" sportiskā puse. Ir forši, ka telefons skaita nostaigātos soļus, bet uz labierīcībām katru reizi taču nestiepšu līdzi telefonu. Tāpat daudzi soļi iet secen, piemēram, tīrot māju vai pļaujot zāli. Tātad, pirmā pulksteņa funkcija, kas man noderēja – soļu skaitīšana. Un to "Fitbit" atbalsta, apzinīgi reizi stundā atgādinot, ka jānostaigā 250 soļi. Kad sasniegti 10 000 soļi, pulkstenis paslavē un apbalvo ar krāsainu ņirboņu, kas atgādina uzvaru Solitaire spēlē un kāršu kavas lēkāšanu. Ļoti motivējoši ir aplikācijā pieejamie izaicinājumi "Weekend Warrior" un "Workday Hustle", kur ar saviem draugiem, kuri arī lieto "Fitbit", var sacensties, kurš nostaigās vairāk soļu. Varbūt pat pārāk motivējoši – gāju pastaigās arī vienpadsmitos vakarā, lai tikai tiktu pie uzvaras. Kolekcionāra garu iepriecinās "medaļas" un "trofejas", ko piešķir par uzkāptiem stāviem un nostaigātiem kilometriem.

Nepieciešamību pēc fitnesa pulksteņa jutu arī skrienot vakara krosiņus pa Maskavas forštati un greizi skatoties uz kungiem, kas vakarē pie atvērtām atspirdzinājumu pudelēm – ka tik nelec virsū un nerauj ārā telefonu no rokas. Tāpat gribēju izmēģināt "Spotify" piedāvātās skriešanas pleilistes, kas pielāgotas pulsam, bet, skrienot ar "Endomondo", pulsu izzīlēt nevar. Pulsa mērītājs noder, lai uzturētu tempu skrienot un aplikācijā var apskatīt sirdsdarbību dienas griezumā.

Lai redzētu noskrietā distanci, tempu un tas parādītos kartē tāpat kā tas notiek "Endomondo" vai "Nike run" aplikācijās, telefons jāņem līdzi, jo pulkstenī nav iebūvēts GPS. "Fitbit" gan mēģina rēķināt noskrietos kilometrus, kas beigu beigās no "Endomondo" vienmēr atšķīrās gandrīz par kilometru. Kam ticēt, nezinu. Šo trūkumu gan kompensē tas, ka pulkstenis jālādē tikai reizi četrās-piecās dienās, tas ļauj doties nedēļas nogales laivu braucienos, kur rozetes nepastāv. Vēl jāpiemin "Smart track" – pulkstenis automātiski atpazīst dažādas aktivitātes un uzsāk treniņa ierakstīšanu – tas piefiksē iešanu, skriešanu, riteņbraukšanu, peldēšanu un aerobiku. Tas gan mēdza satrakoties un braukšanu automašīnā reģistrēja kā riteņbraukšanu, pat braucot ar 90 km/h pulkstenis domāja, ka minu pedāļus. Arī aktīvi mazgājot matus tas domāja, ka esmu treniņā.
Foto: DELFI

Miega mērījumi, Korāns un ziņas

Es ļoti novērtēju modinātāja un taimera funkcijas pulkstenī. Jo, būsim godīgi, telefona modinātāju ērti var ignorēt, bet vibrējošu rokas locītavu grūti palaist garām. Tāpat dāmas novērtēs iespēju lietotnē atzīmēt savu menstruālo ciklu. Īpaši moderni dzīvojošie var izmantot arī iebūvēto bezskaidras naudas maksājumu programmu "Fitbit Pay", ko atbalsta 40 bankas 14 valstīs. Latvijā aizvien bankas šo pakalpojumu gan neatbalsta.

Vēl interesantāk ir aplūkot no rītiem miega mērījumus. Biju pārsteigta, ka katru nakti apmēram pusstundu pavadu nomodā, jo ik pa laikam pamostos, bet pati to nemaz neatceros. Balstoties uz šiem datiem, "Fitbit" analizē, kad man būtu jādodas pie miera un kaunina manas naksnīgās gaitas, atsūtot paziņojumu, ka laiks doties uz čučumuižu.

Vērts izpētīt kādas lietotnes tiek piedāvātas ielikt pulkstenī – puzles, Bībeli un Korānu, kalkulatoru, pāris pilsētu transporta kartes (Ņujorka, Berlīne), Mēness kalendāru, dažādas ziņu programmas – ar visām bildītēm! Var nomainīt pulksteņa ciparnīcas izskatu, kaut desmit reizes dienā, kas ir veids, kā atsvaidzināt pulksteni.

Iespējams saglabāt vairāk nekā 300 dziesmas no "Pandora" un "Deezer" vietnēm, man kā "Spotify" lietotājai nācās kost pirkstos. Pirms tam gan jāiegulda līdzekļi bluetooth austiņās.

Jāatzīst, ka "Fitbit" ūdensizturībai līdz galam neticēju un, pirmo reizi ejot ar pulksteni dušā, nespēju emocionāli saņemties palīst zem ūdens šalts. Pēc pāris dienām sadūšojos, bet vannojos ļoti piesardzīgi. Pagāja divas nedēļas un par pulksteņa esamību pavisam aizmirsu. Nezinu gan, kā būtu to stundu mērcēt vannā – līdz tam netiku. Ir forši, ka mazgājot traukus var šļakstināties uz nebēdu, lēkt peldēties ar drēbēm mugurā un bizot pa lietu.
Foto: DELFI

Rezumē

Atskatoties uz mēnesi kopā ar "Fitbit", teikšu tā – gudro pulksteni nav vērts iegādāties, ja tavas prasības ir tikai pareiza laika noteikšana. Tas lieliski motivē doties biežāk izkustināt kājas un neļauj aizsēdēties, par to paldies, bet ja vienīgā vēlme ir skaitīt soļus, var izvēlēties kādu vienkāršāku modeli. Nopietnākai sportošanai ar to ir par maz, gribas GPS un lai "smart track" pie katras mazākās apstāšanās uzreiz neizslēdzas un atšķir auto vadīšanu no riteņbraukšanas. Vārdu sakot, ir vērts izmēģināt, kā ikdienas gaitas mainās ar gudro pulksteni uz rokas, man sportiskā dzīve gāja tikai uz augšu un kopā pavadītais laiks tīri labi gāja pie sirds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!