Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kopš otrdienas tiešsaistes vidē darbojās pirmais pilnībā virtuālais hakatons "HackForce", kura mērķis bija meklēt risinājumus jaunā koronavīrusa krīzes radītajiem izaicinājumiem. Finālā piedalījās 28 komandas, bet par labāko atzina "Face Shield". Ceturtdienas vakarā tiešsaistē norisinājās fināla prezentācijas, no kurām žūrija atlasīja veiksmīgākās, kuras savā starpā sadalīja kopējo balvu fondu, kas sasniedza 39 000 eiro.

Līdz hakatona noslēgumam tajā aktīvi darbojās 28 komandas, bet kopumā projektam dažādās lomās pieslēdzās vairāk kā 800 cilvēki no 25 dažādām pasaules valstīm. Projektu autori ar mentoru palīdzību izstrādāja idejas un risinājumus jaunā koronavīrusa krīzes mazināšanai, un ceturtdien, pulksten 18 prezentēja izstrādātos prototipus publiski tiešsaistes vidē. Hakatona idejas izvērtēja eksperu žūrija, kuras sastāvā bija akseleratora "Startup Wise Guys" vadītājs Kristobals Alonso, fonda "Change Ventures" vadošais partneris Andris K. Bērziņš, Nacionālā veselības dienesta vadītājs Edgars Labsvīrs, LIAA pārstāve Olga Barreto-Goncalves, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš un jaunuzņēmuma "Alina" vadītāja Solvita Kostjukova. Veselības ministre Ilze Viņķele, kurai bija plānots piedalīties izvērtēšanā, diemžēl nevarēja piedalīties, jo atradās valdības sēdē.

Projekti tika izstrādāti četrās būtiskākajās nozarēs, kurām šobrīd nepieciešama palīdzība un ātri integrējami risinājumi - medicīna un veselības aprūpe, jaunā koronavīrusa krīzes risinājumi, izglītība, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti.

Pirmo vietu un 10 000 eiro turpmākai projekta izstrādei ieguva "Face Shied", par otro veiksmīgāko ideju tika atzīta "Emergency Ventilator" (Mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, kas ārstē pacientus ar īslaicīgu elpošanas mazspēju) , un tā ieguva 7000 eiro lielu sākuma kapitālu, 3. vietu un 5000 eiro saņēma "Exonicus" (Aizsardzība medicīniskajam personālam, kas aprūpē "Covid-19")

4. vietu un 1500 eiro idejas attīstībai ieguva "Flipful" (Uzņēmumu atbalsta rīks koronavīrusa krīzes laikā), bet 5. vieta un 1500 eiro naudas balva tika piešķirta "Stay Home". Galvenās balvas piešķīra Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Papildus galvenajām balvām, vairāki lielie uzņēmumi, kas atbalsta inovāciju nozari, piešķīra simpātiju balvas. "Tet" idejai "NeedHelp" piešķīra 3000 eiro, bet projektiem "Face Shield" un "Co-Delivery" katrai 1000 eiro, kas palīdzēs attīstīt hakatona laikā izveidotos prototipus. Latvijas Mobilais Telefons (LMT) par veiksmīgāko ideju atzina "Stay Home", kurai piešķīra 3000 eiro sākuma kapitālu un lidojumu ar gaisa balonu, bet "Swedbank Latvija" kā daudzsološākās idejas izvēlējās "Exonicus", "Stay Home" un "Flipful" katrai piešķīra 1000 eiro turpmākai projektu izstrādei. Savukārt, "Ubiquiti Riga" savas simpātiju balvas piešķīra "Stay Home", "Emergency Ventilator" un "Face Shields", katru apbalvojot ar 1000 eiro.

Hakatonu "HackForce" 12 stundu laikā noorganizēja 16 individuālu brīvprātīgo komanda, pārstāvot dažādas nozares - Zane Bojāre, Uldis Žeidurs un Egita Poļanska ("StartupWiseGuys"), Madara Ermansone un Anna Marija Ķiesnere ("TechChill"), Līva Pērkone, Zane Grēta Grants, Laila Ratmane un Kristīne Šeiko (Helve), Edgars Zvirgzdiņš (EtSons) Kirils Solovjovs, Ieva Upeniece (Baltic SandBox), Katrīna Peipiņa un Olga Barretu Goncalves (LIAA), Elīna Lidere (LMT), Mārīte Aleksandra Silava ("Swedbank") un Diāna Lāca (Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija).

Hakatona noslēgumā piedalījās arī Valsts prezidents Egils Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!