Foto: Publicitātes attēls
Sēdošs darbs birojā neizbēgami ietekmē mūsu veselību, tāpēc ir jāizmanto visas iespējas, lai palīdzētu ne tikai samazināt risku saslimt ar dažādām slimībām, bet arī palielināt darbaspējas. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā to izdarīt, — kvalitatīvs apgaismojums. Tas nemaksā daudz, telpas aprīkojamas ar to diezgan viegli, bet ietekme ir milzīga — ne tikai palīdz izvairīties no daudzām acu slimībām, bet arī uzlabo darbinieku psihisko pašsajūtu, palielina darbaspējas un mazina kļūdu skaitu.

Kas jāzina par gaismu

Gaismas ietekme uz cilvēka veselību un pašsajūtu. Nav grūti novērtēt ieguvumu, kādu sniedz kvalitatīvs apgaismojums. Nav noteikti jāizprot ne medicīna, ne fizika, lai ikviens cilvēks intuitīvi pateiktu, ka atbilstošs apgaismojums ietekmē ne tikai cilvēka fizisko, bet arī garīgo pašsajūtu. Zinātne jau sen ir pierādījusi, ka no apgaismojuma pakāpes un intensitātes mainās cilvēka elektroencefalogrammas, tieši tiek ietekmēta centrālā nervu sistēma, kā arī dažādas organisma funkcijas.

Gaisma ir nepieciešama cilvēka smadzeņu darbībai, tāpēc tā ietekmē arī darbaspējas un atpūtas kvalitāti. Cilvēka nervu sistēma reaģē uz acīs nonākušo gaismu un nosūta signālus mūsu bioloģiskajam pulkstenim, kas no savas puses regulē daudzu cilvēka organismā notiekošo procesu ikdienas un sezonālos ritmus. Tas ietekmē cilvēka vispārējo pašsajūtu, darbaspējas un pat viņa motivāciju. Ja mākslīgais apgaismojums ir ierīkots neatbilstoši, cilvēki šādā telpā var justies nomākti un nelaimīgi.

Pēc darba dienas neatbilstoši apgaismotā birojā redze uz laiku var pasliktināties līdz pat 30 %, bet pastāvīgs darbs šādā vidē neatgriezeniski pasliktina redzi.

Gaismas ietekme uz cilvēka darbaspējām. Vienmēr ir nepieciešams atbilstošs darba vietas apgaismojums, nav svarīgi, par kāda veida darba telpu ir runa. Mākslīgajam apgaismojumam vienmēr ir jānodrošina cilvēka darbaspējas, kas ir atkarīgas ne tikai no gaismas spilgtuma, bet arī no apgaismojuma kvalitātes. Ar dažādu apgaismojumu iespējams uzlabot cilvēka pašsajūtu un viņa motivāciju, piemēram, maiņu darbā, kā arī paaugstināt darbaspējas.

Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka spilgta gaisma palīdz cīnīties ar nogurumu un ilgāk ļauj palikt modram. Šī ietekme ir vērojama, fiksējot smadzeņu viļņus, kuros ir mazāk delta viļņu, kas ir miegainības indikators. Tātad, ja nevēlaties, lai darbinieki darba vietā snaustu vai būtu noguruši, vajadzētu viegli "pamodināt" viņus ar spilgtu un kvalitatīvu telpas apgaismojumu.

Interesanti ir tas, ka kvalitatīvs darba telpu apgaismojums ne tikai palielina darbaspējas, bet arī samazina pieļaujamo kļūdu un nelaimes gadījumu skaitu, atgriežoties mājās pēc darba. Kāda pētījuma laikā ir noskaidrots, ka, kontroles vidē palielinot apgaismojuma pakāpi, traumu skaits, atgriežoties mājās pēc nakts maiņas, samazinājies no 40 % līdz 10 %, bet operatoru darbaspējas pieaugušas par 64 %.

Gaismas intensitāte. Spilgtākais gaismas avots uz Zemes ir Saule. Skaidrā saulainā dienā āra apgaismojums sasniedz un pat pārsniedz 100 000 luksu. Mākoņainā dienā āra apgaismojums samazinās līdz 10 000 luksu, bet miglainā dienā tas nokrīt līdz pat 1000-3000 luksu.

Spilgtākie mākslīgie gaismas avoti parasti veido līdz 3000 luksu apgaismojuma intensitāti. Līdz ar to ārā tas līdzinātos miglainas dienas gaismai, taču slēgtās telpās tas mēdz būt pat par spilgtu. Dažādu valstu higiēnas prasības noteic, ka apgaismojumam darba telpās atkarībā no paredzētā izmantojuma vajadzētu sasniegt 100-500 luksu, taču ir veikti zinātniskie pētījumi, kas parāda, ka pat vēl lielāks apgaismojums ir ieguvums. Piemēram, biroja apstākļos veikts liela apjoma pētījums ir pierādījis, ka cilvēki dod priekšroku stipram papildu elektriskajam apgaismojumam, kas pētījuma laikā sasniedza pat 800 luksu. Tāpēc atsevišķi zinātnieki darba telpās iesaka palielināt apgaismojumu līdz 700-1000 luksu.

Diemžēl bieži vien slēgtās telpās ir pārāk zema apgaismojuma intensitāte, kas reizēm nesasniedz pat 500 luksu. Turklāt dažkārt tas sasniedzams tikai ar galda apgaismojuma ierīcēm. Lai radītu attiecīgu bioloģisku ietekmi, ir nepieciešams vispusīgs acu apgaismojums, ko ļauj panākt tikai pie griestiem vai augstu pie sienām uzkarinātas apgaismojuma ierīces.

Lai darbinieki būtu motivēti un enerģiski, jāierīko kvalitatīvs un pietiekami spilgts apgaismojums. Tomēr nav vērts pārcensties, jo bieži vien par redzes pārslodzes, vispārēja noguruma un galvassāpju cēloni kļūst ne tikai nepietiekams apgaismojums, bet arī pārāk spilgta gaisma. Pārāk spilgtu gaismu parasti rada koncentrēts gaismas avots, uz kuru paskatoties vien sāk sāpēt acis. Moderni gaismas avoti vienmērīgi un saudzīgi ļauj sadalīt gaismu, tāpēc tā vairs neapžilbina un nekairina acis.

Mūsdienīgs apgaismojums modernā birojā

Pareiza gaismas avotu kombinācija. Telpās ir jābūt dažādiem gaismas avotiem, kas kopīgi palīdz veidot mājīgu vidi. Bez nepieciešamā, taču nedaudz monotonā kopējā apgaismojuma, ir vajadzīgs arī vietējais gaismas avots. Raugi, cilvēka bioloģiskais ritms tūkstošiem gadu laikā ir pielāgojies vides dabīgajam apgaismojumam, kas arvien mainās, - Saule lec un riet, dažreiz to aizklāj garām slīdošie mākoņi. Nonācis mākslīgā apgaismojuma vidē, cilvēks instinktīvi reizēm vēlas mainīt apgaismojuma pakāpi. Lūk, to arī ļauj izdarīt vietējais darba galda gaismas avots, kura gaismas intensitāti katrs darbinieks var regulēt individuāli.

Gaismas estētika. Jāatceras, ka apgaismojumu nevar ierīkot un tas nevar pastāvēt atsevišķi no kopuma, jo neatbilstošs apgaismojums var sabojāt iespaidīga dizaina elementus. Apgaismojuma ierīcēm ir jākļūst par neatņemamu interjera detaļu, bet izstarotajai gaismai jāizceļ interjera detaļas, jārada darbīga un mājīga atmosfēra.

Iedomāsimies modernu biroju ar mūsdienīgiem darba datoriem un citu elektronisko tehniku. Kā šādā birojā izskatās vecās tehnoloģijas dienas gaismas spuldzes? Šādi gaismekļi vairs neatbilst modernas darba vietas apgaismojuma prasībām, kā arī diezgan bieži izteikti kontrastē ar mūsdienīgu biroju oriģinālo arhitektūru. Līdzīgi kā klientu uzgaidāmajā telpā novietots liels kineskopa televizors, kas atgādina padomju laikus. Labākajā gadījumā klientiem radīsies domas par gaumes trūkumu, bet sliktākajā - par sliktu uzņēmuma finansiālo stāvokli. Līdzīgas domas nāk prātā, paraugoties uz savu laiku nokalpojušiem gaismekļiem, - vai tad to nomaiņai pietrūkusi naudas?

Kā vecie gaismas avoti kaitē veselībai. Kopējā estētika vēl nav viss - vecie gaismekļi var radīt arī veselības problēmas. Daļai cilvēku sāk sāpēt galva gaismas avota mirgošanas, proti, nevienmērīgas gaismas dēļ. Tas raksturīgs vecajām luminiscentajām dienas gaismas spuldzēm. Ja gaisma mirgo ilgstoši, tā rada nepārtrauktu stresu un spriedzi, bet šie divi faktori ir daudzu slimību cēlonis.

Šīs spuldzes ne tikai mirgo, bet arī izstaro cilvēkam kaitīgus toksīnus - fosfora (ko izmanto caurulītes iekšējās virsmas pārklāšanai) un dzīvsudraba izgarojumus. Diemžēl zemās cenas un preču pieejamības dēļ šie gaismekļi vēl joprojām nav aizliegti ar likumu, tāpēc izvēle paliek uzņēmuma vadītāju atbildības un saprāta ziņā.

Izvēlieties modernas apgaismojuma ierīces. Šīs visas problēmas ļoti viegli atrisina mūsdienīgi piekarināmi LED paneļi. Tie ir lieliski pielāgojami ne tikai ierastajā mājas vidē, bet arī biroju un cehu interjeros. Tie ir ļoti plāni, moderna dizaina gaismekļi, kas ideāli iederas mūsdienīgā interjerā - viegli iebūvējami iekarināmajos griestos, sienās, saskaņojami ar jebkurām interjera detaļām. To iespējas interjerā ierobežo vien fantāzija. Turklāt LED gaismekļu izstarotajai gaismai ir nemainīga intensitāte, bez jebkādas pulsācijas, un vidē nenonāk nekādas kaitīgas vielas.

Tālāk esošajā attēlu galerijā varat aplūkot, kā izskatās mūsdienīgi biroji, kas izvēlējušies modernākos apgaismojuma risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!