Foto: F64

Lai gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) darbības traucējumi nešaubīgi ir ietekmējuši uzņēmējdarbību, šādās situācijās būtiska ir savstarpēja empātija, pauž Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas pārstāve.

Jāatgādina, ka EDS nepieejamību izraisīja bojājumi vienā no vecākajiem VID IT infrastruktūras posmiem, kas izveidots pirms 24 gadiem. Rezultātā piekļuve sistēmai bija traucēta vairākas dienas. Novecojušo infrastruktūru VID pakāpeniski aizstāj ar mūsdienīgiem risinājumiem.

"Grāmatvežu asociācija izprot situāciju saistībā ar VID EDS darbības traucējumiem. Diemžēl digitalizācijas laikmetā mēdz būt tehniski traucējumi ne vien VID EDS darbības nepārtrauktībā, bet arī citās valsts pārvaldes sistēmās, kā arī nodokļu maksātāju sistēmās," "Delfi Bizness" sacīja grāmatvedības ārpakalpojuma uzņēmuma "Kamelota" valdes locekle un Latvijas Republikas Grāmatvežu Asociācijas valdes locekle Sigita Keiša.

Viņa norāda, ka EDS darbības traucējumi nešaubīgi ir ietekmējuši uzņēmējdarbību. "Uzņēmējiem tika liegtas iespējas ievērot normatīvos aktus, piemēram, nebija iespējama ziņu iesniegšana par darba ņēmējiem, iesniegumu un informācijas iesniegšana noteiktā termiņā, kā arī informācijas iegūšana par iesniegtajām algas nodokļa grāmatiņām, neapliekamajiem minimumiem un nodokļu atvieglojumiem, arī informācijas par darba nespēju, kas kavēja darba samaksas aprēķināšanu," viņa skaidro.

"Esam pateicīgi, ka VID EDS ir atsākusi strādāt. Ceram uz turpmāku VID pretimnākšanu un kopēju sadarbību iespējamo problēmsituāciju risinājumos, ko iespējams būs izraisījuši VID EDS darbības traucējumi vai traucējumi nodokļu maksātāju sistēmās. Kopīga sadarbība un savstarpēja empātija spēj uzlabot VID un klientu attiecības," sacīja Keiša.

Dokumentus, kuru iesniegšanas termiņš bija EDS nepieejamības laikā, tas ir, no 27. janvāra līdz 1. februārim, iedzīvotāji un uzņēmēji var iesniegt vēl 10 darba dienas – līdz 15. februārim, informē VID. Dokumenti, ko nebija iespējams iesniegt laikā, nav kavējums un attiecīgi par to netikšot piemērots sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!