Foto: Pixabay
Piena pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas piena kombināts" internetveikals "pienaveikals.lv" Helovīna akcijas, kuras ietvaros tika popularizēta būtiska pārtikas cenu samazināšana, pirmajā dienā piedzīvojis tik spēcīgu botu plūsmu, ka tā normāla darbība nav atjaunota vēl pirmdien dienas pirmajā pusē.

Jāatgādina, ka "Rīgas piena kombināts" ietilpst "Food Union" grupā.

"Lai gan kopš svētdienas "pienaveikals.lv" darbībā ir novērojamas problēmas, proti, ir pārslogots tā serveris, vēlamies uzsvērt, ka mūsu klientu dati ir drošībā," "Delfi Bizness" informē pārtikas ražotāja pārstāve Oļesja Lauska.

Internetveikala pārslodzi izraisīja DDoS uzbrukums jeb botu plūsma uz interneta vietni, kuru pastiprināja arī ļoti augsta klientu interese jaunās akcijas dēļ, skaidro uzņēmumā. Oļesja Lauska gan akcentē: "Mērķtiecīga uzbrukuma nebija, tāpēc to ir korektāk saukt par interneta vietnes sistēmas traucējumiem un lēndarbību. Tas ilgst kopš 30. oktobra, un pašreiz mēs strādājam pie tehnisko problēmu novēršanas. "Food Union" internetveikals netika pilnībā paralizēts, bet tas strādāja būtiski lēnāk."

"Food Union" norāda, ka arī šajos apstākļos internetveikals strādā, - ja klientiem izdodas pārvarēt tehniskās problēmas, pasūtījumi tiek pieņemti un apstiprināti. "Delfi Bizness" gan vairākas reizes pārliecinājās, ka svētdien veikt pirkumu internetveikalā bija teju neiespējami.

"Internetveikala un tā servera lēndarbību saistām ar Helovīna akciju, kas sākās tieši vakar, 30. oktobrī. Akcijas rezultātā uz vietni devās būtiski lielāks klientu loks un apstākļu sakritības rezultātā tajā pat laikā vietnē mēģināja ieplūst boti, kas rezultātā radīja servera pārslodzi. Šis nebija hakeru uzbrukums. Gluži kā jebkura cita interneta vietne pasaulē, arī mēs iepriekš esam saskārušies ar botiem. Tāpēc jau pirms laika pastiprinājām mūsu sistēmas aizsardzību ar "Cloudflare", kas darbojās arī vakar un turpina darboties šodien, proti, ieejot "pienaveikals.lv", klientiem ir jāuzgaida pāris sekundes, lai sistēma automātiski viņus atpazītu kā īstus lietotājus," tehnisko problēmu cēloni skaidro Oļesja Lauska. "Mēs risināsim problēmas ar iekšējo tehnisko infrastruktūru, lai tā kļūtu ātrdarbīgāka un noturīgāka. Plānojam to izdarīt tuvākā mēneša laikā," viņa saka.

Ražotāja internetveikalu "pienaveikals.lv" "Rīgas piena kombināts" izveidoja 2020. gada sākumā.

"Food Union" grupā ir Latvijas "Rīgas piena kombināts", kas 2020. gada februārī pievienoja "Rīgas piensaimnieku", un "Valmieras piens", tāpat grupā ir vairāki uzņēmumi citās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!