Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Valsts drošības dienests (VDD) nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija Eiropas Savienībā (ES) un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, publiski nepieejamas informācijas nesankcionētu iegūšanu vai valsts drošības apdraudējumu, tā, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu par "Huawei" sadarbību ar "Bite Latvija" 5G ieviešanā, skaidroja VDD pārstāvji.

Jau vēstīts, ka vairākās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Francijā, Itālijā, Vācijā, Polijā, Čehijā, noritējušas valdības līmeņa diskusijas par drošības risku, kuru varētu radīt "Huawei" darbība 5G tīklā. Bažas radījis ASV brīdinājums par "Huawei" uzticamību, norādot, ka Ķīna varētu izmantot likumdošanu, liekot uzņēmumam nodrošināt tehnoloģiju spiegošanai vai nesankcionētai datu piekļuvei.

"Ņemot vērā pieaugošos kiberdrošības apdraudējumus, VDD aicina ikvienu, tai skaitā uzņēmējus, iegādājoties tehnoloģijas un IT risinājumus, pievērst pastiprinātu uzmanību informācijas drošības jautājumiem. VDD nerekomendē izmantot tādu uzņēmumu ražotas tehnoloģijas, kuru reputācija ES un NATO dalībvalstīs tiek apšaubīta saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, publiski nepieejamas informācijas nesankcionētu iegūšanu vai valsts drošības apdraudējumu. VDD uzsver, ka kritiskās infrastruktūras drošībai ir būtiska loma Latvijas saistību ES un NATO nodrošināšanā," portālam "Delfi" norādīja dienestā.

VDD skaidroja, ka pastāvīgi uztur kontaktus ar saviem ārvalstu partneru dienestiem par dažādiem jautājumiem, tai skaitā ārpus ES un NATO esošo valstu radītajiem pretizlūkošanas riskiem. "Pēdējo gadu laikā konstatētais Ķīnas izlūkdienestu aktivitāšu pieaugums rietumvalstīs VDD licis pievērst lielāku uzmanību Ķīnas aktivitātēm arī Latvijā," skaidroja VDD.

Neskatoties uz to, ka ASV ir NATO dalībvalsts un šobrīd skaidri apšaubījušas "Huawei" reputāciju saistībā ar aizdomām par privātuma pārkāpumiem, publiski nepieejamas informācijas nesankcionētu iegūšanu vai valsts drošības apdraudējumu, VDD atteicās komentēt tieši "Huawei" uzņēmuma darbību Latvijā.

Latvijā 5G ieviešanā kā galvenie mobilo operatoru sadarbības partneri darbojas divas kompānijas – "LMT" un "Tele2" partnerus atraduši pie tīkla infrastruktūras ražotāja "Nokia", bet "Bite" sadarbojas ar "Huawei", kas ir pagaidām pārliecinošs tirgus līderis 5G tehnoloģiju izstrādē. Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumiem, uzņēmuma tehniskais direktors Gints Butens skaidroja, ka līdz šim "Bites" sistēmas drošības risku saistībā ar "Huawei" tehnoloģiju nav uzrādījušas. Kompānija pagaidām negrasās pārskatīt partnerību ar Ķīnas uzņēmumu.

Rekomendācija korekta, motīvi šaubīgi

IT drošības uzņēmuma "Possible Security" vadošais pētnieks Kirils Solovjovs portālam "Delfi" sacīja, ka, domājot par "Huawei" gadījumu, būtiski atcerēties, ka Ķīnas sabiedrībai tādi jēdzieni kā "privātums" un "autortiesības" ir diezgan sveši.

"Tāpēc es uz jebkuru masveida iekārtu, kas ražota Ķīnā, drošības ziņā skatos ar nelielu skepsi. Šajā gadījumā – par Ķīnas valdības koordinētu spiegošanu, kuras izpildē tiek iesaistīts arī privātais sektors, ir diezgan daudz dzirdēts. "Huawei" ir tiešām liels uzņēmums. Un iespēju, ka tas tiks vai nu daļēji brīvprātīgi, vai piespiedu kārtā iesaistīts šādā spēlītē, ja vien nav jau šobrīd iesaistīts, izslēgt nevar. Vienlaikus jāņem vērā, ka ieteikums nāk no ASV, bet Ķīnas un ASV attiecības šobrīd Trampa vadībā ir ļoti saspīlētas, manuprāt, tas ir apzināts virziens, uz kuru ASV iet. Tāpēc arī šādu izteikumu varētu uztvert ar zināmu skepsi," sacīja Solovjovs.

"Vienlaikus jāsaka, ka pats ASV minētais risks pastāv. Citiem vārdiem sakot, es piekrītu ASV rekomendācijai, bet es esmu skeptisks par motivāciju, kāpēc tā izskan tagad," sacīja pētnieks. Viņš piebilda, ka šajā gadījumā runa ir arī par mobilajiem tīkliem, un, kā iesaka pētnieks, jāatceras, ka mobilie operatori vēsturiski ļoti maz rūpējas par drošību.

Viņš sarunā skaidro, ka vēsturiski Latvijā mobilie operatori gadiem ilgi nerisināja problēmas, kas saistītas ar mobilo ierīču noklausīšanos. Un, lai gan šobrīd šī problēma esot atrisināta, tas noticis ļoti gausi.

"Un iemesls tam, manuprāt, ir viens – visas tehnoloģijas, kuras viņi izmanto, un tehnoloģijas, kas būtu jāmaina, lai kaut ko salabotu, maksā ļoti lielu naudu. Otrs iemesls ir tas, ka tas nebūtu izdevīgi mārketingam. Nevis tāpēc, ka tas būtu kas negatīvs, bet iedomāsimies, ka viens operators tagad pasaka: mēs esam uzstādījuši jaunāko šifru, tagad jūsu sarunas nevar noklausīties. Latvijā operatori šobrīd šo problēmu ir atrisinājuši. Bet nebija tādas sacensības, ka viens operators to izdara, publicē relīzi un cilvēki uz to "pavelkas". Cilvēkiem patiesībā ir diezgan vienalga, kad runa ir par šādām tehniskām privātuma lietām," sacīja Solovjovs.

Pēc pētnieka domām, "Huawei" gadījums ir tāds, kas ļautu parūpēties par drošību ar relatīvi mazām izmaksām: "Ja mēs runājam par ASV ierosinājumu ierobežot "Huawei" 5G izmantošanu, tā, manuprāt, nav labākā metode. Aizliegums importēt vai ekspluatēt kādu iekārtu varētu būt pamatots, ja mēs runājam par gala lietotāju tirgu. Šeit ir runa par relatīvi mazu skaitu iekārtu, kuru drošība ietekmēs milzīgu daļu iedzīvotāju un valsts iestāžu. Tas nozīmē, ka mums samērīgi būtu veikt drošības testus, lai pārliecinātos, – tā vietā, lai tās aizliegtu. Drošības testi būtu jāveic arī visiem programmatūras atjauninājumiem, kas gadu pēc gada vai mēnesi pēc mēneša nāks no ražotāja. Jāsaprot, ka vismaz sākotnēji šādu testu izmaksas ir milzīgas, bet samērīgas, ņemot vērā, ka iekārtu skaits ir relatīvi mazs un ietekmē teju visus iedzīvotājus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!