Foto: Publicitātes attēli

Pirmdien saulainajā Kalifornijā "Apple" aizsāka savu ikgadējo izstrādātāju konferenci, kas zināmu iemeslu dēļ šogad pirmo reizi notiek virtuāli. Pasākums ilgs visu nedēļu, taču svarīgākie jaunumi tika izziņoti īpašā prezentācijā. Sagaidāmas jaunas operētājsistēmu versijas un ilgi gaidītā datoru procesoru maiņa no "Intel" uz "Apple" pašu izstrādātiem procesoriem.

Vecāki ļaudis noteikti atminēsies, ka līdzīgām pārmaiņām "Apple" jau reiz gāja cauri – pirms 15 gadiem Stīvs Džobss izziņoja pāreju no "PowerPC" procesoriem uz "Intel". Nu ir pienācis laiks nākamajam attīstības posmam, kas sola vismaz tikpat būtiskas izmaiņas kā iepriekšējais.

"Apple" izstrādātie procesori ir jaudīgāki, ātrāki un patērē mazāk enerģijas nekā "Intel" un citu ražojumi. Jau desmit gadus pašu izstrādātos procesorus uzņēmums izmanto "iPhone" viedtālruņos un "iPad" planšetēs. Jaunākās "iPad Pro" planšetes procesors ir viens no ātrākajiem un konkrētos uzdevumos pieveic pat mežonīgi jaudīgo "Mac Pro" datoru.

Tik vērienīgas pārmaiņas nevar notikt ātri. Uzņēmuma vadītājs Tims Kuks paredz, ka pārejas process ilgs divus gadus, kuru laikā joprojām tiks piedāvāti jauni datori ar "Intel" procesoriem. Savukārt programmatūras izstrādātājiem ir iespēja iegūt jaunu "hibrīdu" "Mac mini" datoru, kas aprīkots ar "Apple A12Z" procesoru. Tādējādi jau pavisam drīz izstrādātāji vari pielāgot vai pārveidot savu programmatūru jaunajai sistēmai.

Ne visiem gan būs daudz kas jādara. Tā kā datoros tiks izmantots tas pats procesors, kas telefonos un planšetēs, tad pilnīgi bez jelkādām izmaiņām "Mac" dators varēs darbināt "iPhone" un "iPad" aplikācijas. Tiesa, lielākoties lietotnes ir veidotas darbam ar pieskārieniem, nevis vadīšanai ar kursoru, tādēļ zināmas izmaiņas tomēr daudziem būs jāveic.

Lai jauno ierīču lietotājus (pagaidām gan nav zināms, kad būs pieejami pirmie datori ar "Apple" procesoriem) neatstātu bešā, tiek piedāvāts "veco" programmatūru emulators "Roseta 2", kas uz jaunās sistēmas spēs darbināt pat īpaši sarežģītas "vecās sistēmas" aplikācijas.

Bez izmaiņām, protams, nav atstāta arī pati operētājsistēma. Tā ieguvusi nosaukumu "macOS Big Sur" – kā ierasts par godu kādai vietai Kalifornijā. Jaunajai OS būtiski mainīta grafiskā saskarne – tā līdzinās "iPad" saskarnei un vietām ir pilnībā zaudējusi ierastos "Mac" vaibstus. Operētājsistēma sola ērtāku vienkāršu uzdevumu veikšanu, kā arī būtiski uzlabotu privātumu, it īpaši interneta pārlūkā "Safari".

Jaunumi – tiesa, ne tik vērienīgi – tika pieteikti arī viedtālruņu un planšetdatoru operētājsistēmās. Piemēram, "iPhone" tagad būs iespēja ekrānā starp aplikācijām izvietot sīkrīkus. Līdzīga iespēja kā "Android" tālruņos. Tāpat telefons automātiski apkopos un piedāvās, viņaprāt, aktuālākās lietotnes atsevišķā logā.

Jauns ir arī sīkums, kas priecēs daudzus – paziņojums par ienākošu zvanu vairs nepārņems visu ekrānu, bet gan parādīsies ekrāna augšpusē kā viegli ignorējams paziņojums.

Interesantākais jaunums planšetdatoru operētājsistēmai ir to spēja atpazīt rokrakstu. Tiesa, vismaz sākotnēji tas darbosies vien angļu un ķīniešu valodām.

Atjauninājumus sagaida arī "Apple Watch" viedpulkstenis, kas iegūs iespēju dalīties ar pielāgotām ciparnīcām. Arvien "Apple" neļauj lietotājiem pašiem veidot ciparnīcas, taču piedāvā diezgan plašas iespējas pielāgošanai. Tāpat pulkstenis turpmāk arī mācīs mazgāt rokas – tas automātiski atpazīs roku mazgāšanas kustības un uzsāks 20 sekunžu laika atskaiti. Mazliet jau dīvaini, ka vajadzīgs dators uz rokas, lai nomazgātu rokas, taču šajā laikā katrs sīkums palīdzēs!

"WWDC 2020" izstrādātāju konference virtuāli turpināsies līdz piektdienai un jebkurš interesents var pievienoties visām prezentācijām un jaunumu lekcijām tiešsaistē bezmaksas.

Kā ierasts, šajā pasākumā netiek prezentētas jaunas ierīces. Tuvākie "Apple" ierīču jaunumi gaidāmi septembrī, kad, visticamāk, iznāks jaunie "iPhone" modeļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!