Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pēdējā laikā kompānijas "Kaspersky" eksperti ir konstatējuši pikšķerētāju un surogātpasta izplatītāju pieaugošo interesi par populāro spēļdatoru "PlayStation", kura jaunās versijas iznākšana ir paredzēta novembrī, portālam "Delfi" sacīja "Kaspersky" vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

No 2020. gada jūlija līdz septembrim visā pasaulē tika pamanīti gandrīz 150 aizdomīgi tīmekļa resursi ar vārdu "playstation" nosaukumā. Bet septembrī "Kaspersky" eksperti ir atraduši vairāk nekā 60 šādas vietnes, taču patiesībā to var būt daudz vairāk.

Pikšķerēšanas vietnes galvenokārt piedāvāja izdevību iepriekš pasūtīt PlayStation 5, veicot priekšapmaksu vai sniedzot personisko informāciju. Dažās vietnēs it kā pat bija iespējams iegādāties spēļdatoru par pazeminātu cenu. Turklāt bija resursi, kur daudz lētāk tika piedāvāta spēļdatora iepriekšējā versija "PlayStation 4", lielās atlaides pamatojot ar PS5 iznākšanu.

"Vēlamies atgādināt lietotājiem, ka tad, ja internetā kaut kas izskatās pārāk labi, lai būtu patiesība, tā, visticamāk, ir krāpšana. Paziņojumus par izpārdošanām un iepriekšpasūtīšanām ir vērts pārbaudīt uzticamos avotos. Nekādā ziņā nenoklikšķiniet uz saitēm aizdomīgās e-vēstulēs vai paziņojumos, kas atsūtīti, izmantojot ziņapmaiņas pakalpojumus vai sociālos tīklus. Turklāt ir ieteicams ieinstalēt drošības risinājumu ar jaunākajām pikšķerēšanas un surogātpasta izplatīšanas resursu datubāzēm," sacīja Šteinmanis.

Lai aizsargātos pret pikšķerēšanu, eksperti iesaka ievērot vairākus padomus. Piemēram, vienmēr atkārtoti pārbaudīt vietrāžus URL, kas ir publicēti negaidītos paziņojumus vai ziņās no nepazīstamiem sūtītājiem, lai pārliecinātos, ka tie ir īsti un neslēpj citu hipersaiti, kas novirza uz ļaunprātīgu lapu vai lejupielādi.

"Ja neesat pārliecināts, ka vietne ir īsta un droša, nekāda ziņā neievadiet savus akreditācijas datus vai personisko informāciju. Ja domājat, ka varbūt esat ievadījis pieteikumvārdu un paroli viltotā lapā, nekavējoties nomainiet paroli un sazinieties ar banku vai citu maksājumu nodrošinātāju, ja uzskatāt, ka kartes dati var būt apdraudēti. Vienmēr izmantojiet drošu Wi-Fi savienojumu, it sevišķi, kad apmeklējat paaugstināta riska vietnes. Neizmantojiet publisko Wi-Fi bez paroles. Ja izmantojat nedrošu savienojumu, kibernoziedznieki bez jūsu ziņas var jūs novirzīt uz pikšķerēšanas lapām," sacīja eksperts.

"Lai panāktu papildu drošību, izmantojiet virtuālā privātā tīkla risinājumus, kas šifrē jūsu datplūsmu.
Izmantojiet drošības risinājumu ar uz uzvedību balstītām pretpikšķerēšanas tehnoloģijām, kas brīdinās, ja mēģināsit apmeklēt pikšķerēšanas vietni," turpināja Šteinmanis.

"Delfi" jau ziņoja, ka 20. augustā, "Sony" piederošais spēļu konsoļu zīmols "PlayStation" nāca klajā ar pirmo digitālo reklāmas rullīti, kas veltīts jaunās paaudzes PS5 konsolei un tās piedāvātajām inovācijām, sākot ar "DualSense" kontroliera skārienjūtīgo vadību līdz 3D audio tehnoloģijām, kas spēlēšanas pieredzi, kā uzskata kompānija, padarīšot jaudīgāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!