Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirkstu nospieduma skeneri šobrīd jau ir standarts viedtālruņu atslēgšanai, kamēr acu zīlītes skenēšana vai sejas atpazīšanas tehnoloģijas ir vēl tikai attīstības stadijā. Tomēr nākamais jaunums biometriskajā autentifikācijā būs kas tāds, kas nāks tikai no jūsu galvas. Burtiski! Universitātes zinātnieki Vācijā izstrādājuši autentifikācijas sistēmu, kura reģistrē skaņu, kas nāk no lietotāja galvaskausa.

"SkullConduct" sistēma izmanto skaļruni un mikrofonu, kas pievienoti cilvēka galvai. Zinātnieki šādu ierīci izstrādājuši uz viedo briļļu "Google Glass" bāzes. Tādējādi, kad uzliekat šīs brilles, sistēma atskaņo vienu sekundi ilgu skaņas failu, kas ir unikāls konkrētā lietotāja galvaskausam. Briļļu rāmja otrajā kājiņā ir mikrofons, kurš šo caur galvaskausu izgājušo skaņu atkal ieraksta.

Ņemot vērā, ka katra cilvēka galvaskausa forma ir unikāla, gluži kā pirkstu nospiedums, tad arī galvaskauss skaņu katram cilvēkam rezonē unikālā veidā. Šī īpatnība ir labi piemērota biometriskajai autentifikācijai, un lietotājam nav jāatceras nekādas paroles vai jāizdara kādi konkrēti žesti.

Štutgartes universitātes zinātnieki norāda, ka viņu izmēģinājumos "SkullConduct" spēja pareizi identificēt personu ar 97% precizitāti.

Pagaidām gan jaunā sistēma ir vēl tikai izmēģinājuma stadijā. Viens no ierobežojumiem, kas šo autentifikācijas sistēmu padara nelietojamu vai grūti lietojamu, ir fona trokšņi, kas var traucēt caur galvaskausu pārraidīto skaņu atkal ierakstīt (reģistrēt). Tāpat skaņas rezonanse galvaskausā mainās, ja cilvēks ar laiku ir pieņēmies svarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!