Foto: Publicitātes attēli
Daudzu gadu uzdevums, meklējot teju mistisko Satoši Nakamoto - cilvēku vai cilvēku grupu, kas stāv aiz kriptovalūtas izveides ar nosaukumu "bitcoin", velkas jau krietnu laika periodu. Ir pamatotas aizdomas, ka, ja šis uzdevums vēl nav beidzies, tad vismaz tuvojas savam noslēgumam.

Divi izdevumi - "Wired" un "Gizmodo" ar vienas stundas starpību publicēja rakstus, kas veltīti kriptovalūtas izveidotāju personībām. Valūta, kuras kopējā vērtība pārsniedz 50 miljardus ASV dolāru, ir kļuvusi par problēmu vairāku valstu valdībām.

Kas ir bitkoin

Bitkoini - virtuāla naudas vienība, kriptovalūta. To var nosūtīt ar elektroniskā pasta palīdzību vai vienkārši nodot ar USB "puļķi". Vērtīgākais šīs valūtas aspekts - totāla anonimitāte. Bitkoini ir kā virtuāla skaidrā nauda - to īpašnieks nav nosakāms.

Kopējais bitkoinu skaits pasaulē ir ierobežots ar ievērojamu datu apstrādes jaudu - jaunu bitkoinu "mainingam" jeb "izrakšanai" nepieciešama milzīga skaitļošanas jauda. Šī procesa iespaidā jaunu bitkoinu radīšana norisinās ļoti lēnā tempā, kas ļauj uzturēt un pat palielināt valūtas vērtību. "Uzlauzt" biktoinus arī neizdosies - izgudrotais pārbaudes algoritms padara šo uzdevumu par praktiski neiespējamu, vismaz līdz brīdim, kamēr netiks izdomāti kvantu datori.

Kā redzams šajā grafikā, sākotnēji bitkoini maksāja gandrīz neko, savukārt pašā augstākajā punktā to cena bija vairāk nekā tūkstots dolāru, bet pēcāk cena nostabilizējās 250 ASV dolāru apmērā. Šogad kurss sācis augt, un pēc žurnālistu paziņojuma par kriptovalūtas izgudrotāja noskaidrošanu, cenas lēciens ir vēl straujāks.

Bitkoina anonimitāte to padarījusi par iecienītāko norēķinu veidu hakeru, narkotiku pircēju, izspiedēju un citu nelikumīgu un apšaubāmu darboņu vidē. Anonīma ir ne tikai valūta, bet arī tās izgudrotāji. Zināms vien vārds Satoši Nakamoto, tieši viņš "oficiāli" palaidis bitkoinus 2009. gada sākumā, bet gadu vēlāk detalizēti aprakstījis tos publikācijās. Pagājuši jau seši gadi, bet viss, kas ir zināms par šo cilvēku, ir vien tas, ka Satoši Nakamoto ir viņa pseidonīms.

Satoši Nakamoto - atslēga visam

Ja vārds Satoši Nakamoto šķiet kādam pazīstams, tad, iespējams, tas ir, pateicoties "Newsweek" publikācijai, kurā tika apgalvots, ka viņš beidzot ir atrasts. Šis "atklājums" rezonēja visos planētas medijos - par bitkoiniem un Nakamoto tika ziņots no vistālākajiem nostūriem. Pēc "Newsweek" versijas bitkoinu izgudrotājs izrādījies japāņu izcelsmes amerikāņu inženieris (foto). Tiesa, pēc pārbaudes izrādījās, ka "Newsweek" apgalvojumi ir bijuši aplami un "īstais" Nakamoto pat bija gatavs izdevumu iesūdzēt tiesā. Galu galā speciālistiem tā arī nav izdevies sasaistīt viņu ar bitkoiniem. Līdzīgas neveiksmes cietuši vairākkārtēji citu mediju centieni atmaskot Satoši Nakamoto.

Patiesā bitkoinu izgudrotāja personības atklāšana galvenokārt ir svarīga tehnoloģiju fanātiķiem, finanšu speciālistiem un pašu bitkoinu īpašniekiem. Kopējā "monētu" vērtība pārsniedz 50 miljardus ASV dolāru, kas, pašsaprotami, kādam arī pieder.

Ir tikai loģiski, ka šiem cilvēkiem ir svarīgs "monētu" patiesais īpašnieks, kurš varētu detalizēti atbildēt uz dažādiem jautājumiem - ne tikai par tagadnes bitkoinu stāvokli, bet arī nākotni, kā arī atbildēt uz monetāro un fiskālo varu pārstāvju jautājumiem no dažādām valstīm.

Kāpēc tieši tagad?

Žurnālistiem izdevies piekļūt īstajam Satoši Nakamoto, pateicoties kādam anonīmam labvēlim, kuram izdevies uzlauzt austrāliešu biznesmeņa un pētnieka Kreiga Stīvena Raita (Craig Steven Wright) datoru un serveri. Iegūstot pieeju dokumentu arhīviem un sarakstēm, hakeris vai hakeri visu informāciju nodeva Gvernam Branveram, kurš attiecīgās aprindās pazīstams kā "tumšā interneta" pētnieks un kiberdrošības speciālists. Savukārt viņš sazinājies ar žurnālistiem.

Izrādījies, ka no vienas puses Kreigs Raits ir "misters nekas" tajā nozīmē, ka viņš nav plaši pazīstams kā, piemēram, Bils Geits vai Stīvs Džobs, bet no otras puses - viņš ir samērā zināma personība "bitkoiniešu" lokā. Viņš vēlējies organizēt biktoinu banku, palaidis vairākus ar kriptovalūtu saistītus projektus. Tāpat Raits nodarbojies ar pētniecību un, kā zināms, viņam ir vairāki doktora grādi dažādās jomās un neskaitāmas "augstākās izglītības", kā pie mums dēvētu - maģistra līmenī.

Pēdējo reizi Raits publiski uzstājies "Bitcoin Investor's Conference" Lasvegasā šī gada oktobrī. Viņš nav "uzpeldējis no nekurienes" un nekad nav speciāli no kāda slēpies. Bet, kā zināms, dažkārt vislabāk noslēpts ir tas, kas atrodas virspusē.

Pierādījumi

"Wired" un "Gizmodo" atklāti vēsta, ka tiešu pierādījumu, ka Kreigs Stīvens Raits ir Satoši Nakamoto - nav. Punktu uz "i" varētu uzlikt vienīgi pats Raits, bet viņš nesteidzas to darīt. Tomēr pastāv lērums netiešu pierādījumu, kā arī liecības no cilvēkiem, kuri ar viņu ir strādājuši.

Šie pierādījumi un apgalvojumi ietver:

  • Vairākus arhīva ierakstus no Raita bloga, kuros viņš apraksta bitkoinu pastāvēšanas sākumposmu. No šiem ierakstiem var secināt, ka Raits ir iesaistīts kriptovalūtas izgudrošanā.
  • Ilggadējas elektroniskās sarakstes ar dažādiem cilvēkiem. Šajās vēstulēs Raits apspriež to, kas ir saistīts ar bitkoiniem. Viņu, starp citu, ļoti kaitinājusi publikācija par it kā atmaskoto Satoši Nakamoto pagājušajā gadā, saviem adresātiem rakstot tā, it kā viņš noteikti zinātu, ka inženieris no Kalifornijas nav atbildīgs par bitkoinu izveidi, savukārt viņš pats…
  • Raita un advokātu sarunu transkriptus, kuros viņš tieši skaidro, ka ir saistīts ar bitkoniem kopš 2009. gada, un visādi centīsies to noliegt, bet baidoties, ka patiesība nāks gaismā.
  • Izraksti no dokumentiem, kuros norādīts, ka Raitam pieder aptuveni 1,1 miljons valūtas vienību. "Bitkoiniešu" aprindās par šo krājumu esamību ir zināms un tiek uzskatīts, ka šī vērtīgā summa ir Satoši Nakamoto īpašums - neviens, izņemot viņu, nevarētu būt spējīgs "nomainingot" tik iespaidīgu virtuālās valūtas uzkrājumu. Pašos pirmsākumos bitkoinu ieguve bija salīdzinoši vienkāršs pasākums, tāpēc var uzskatīt, ka tie cilvēki, kuri atradušies sākumpunktā, izveidoja pienācīgu kriptovalūtas uzkrājumu.
  • Raita uzņēmumiem pieder vairāki superdatori, kas ietilpst pasaules TOP 500 jaudīgāko datoru sarakstā. Šīs mašīnas varētu tikt izmantotas bitkoinu "mainingā".
  • Raitu aizrauj viss, kas saistās par un ap Japānu.
  • Kreiga Raita iesaistīšanās visā, kas saistīts ar kriptovalūtu. Ievērojama daļa viņa biznesa Austrālija tā vai citādi ir saistīta ar bitkoiniem, tādēļ viņam bijuši ievērojami konflikti ar valsts fiskālo pārvalžu sistēmām. Pēdējais šāda veida konflikts noslēdzās ar to, ka burtiski pirms dažām dienām policija veica kratīšanu viņa mājā Austrālijā. Pats Raits pašaik dzīvo Londonā.
  • "Dumpīgi" uzskati un vēlēšanās "apglabāt" pastāvošo finanšu sistēmu. Turklāt šādi uzskati no viņa dzirdami kopš 90. gadiem.
  • Acīmredzama saistība ar Deividu Kleimani, kurš… varētu arī būt patiesais Satoši Nakamto vai arī "puse" šīs mistiskās personības.

Noslēpumainais misters Kleimans

Ja "Wired" Kleimanam pievērš ne pārāk lielu uzmanību, tad "Gizmodo" - 50% no publikācijas, noteikti. Dažādība attiecībās tiek skaidrota visnotaļ vienkārši - no dokumentiem, kas iegūti pie Raita, var izteikt vienīgi pieņēmumu, ka viņam bijušas darīšanas ar Kleimani un ka šīs attiecības bija saistītas ar bitkoiniem. Bet, kāda konkrēti bija viņa loma… par to iespējams saprast vien no centieniem kontaktēties ar Kleimana radiniekiem un draugiem.

Pilnīgi noteikti par Deividu Kleimani zināms vien tas, ka viņš bija daļēji paralizēts (avārijas rezultāts), un tika uzskatīts par ģeniālu pētnieku kiberdrošības jomā. Žurnālistiem izdevās noskaidrot arī to, ka viņam piemita spējas un iemaņas, kas ļautu, ja ne izveidot bitkoinu protokolu, tad vismaz piedalīties izveides procesā.

Kāpēc pagātnes formā? 2013. gadā pēc trīs gadu cīņas ar smagu slimību viņš mira slimnīcas palātā. Mira nabadzībā un briesmīgos apstākļos, lai arī, kā uzskata žurnālisti, tieši viņš ir īstenais 1,1 miljona bitkoinu īpašnieks. Kā zināms, šī summa noguldīta trasta fondā "Tulip Trust", kuru kontrolē neviens cits kā Kreigs Stīvens Raits.

Ja viss ir tieši tā, kā apgalvo žurnālisti, nav skaidrs, kāpēc Kleimans mira nabadzībā - 2012., 2013. gadā bitkoina vērtība auga no 50 līdz 100 dolāriem, kas nozīmē, ka pat, ja Kleimans pārdotu mazāko daļu sev piederošo bitkoinu, viņš spētu dzīvot pārticībā.

Raita pārvaldībā trasta fondā esošās 1,1 miljons "monētas" nokļuva it kā pēc līguma nosacījumiem ar Kleimanu - bitkoini "Tulip Trust" iesaldēti līdz 2020. gadam, un izņemt līdzekļus iespējams tikai "projektiem, kas saistīti ar kriptovalūtas komerciālo attīstību". Tas viss saskan ar faktu, ka milzīgais bitkoinu skaits, kas it kā pieder Satoši Nakamoto, visus šos gadus nav bijis aiztikts.

Par leģendārajiem "Nakamoto bitkoiniem" labi zināms - sistēma ļauj caurskatīt "monētu" masīvus un to kustību tirgū, lai arī īpašnieks paliek, protams, anonīms. Tas nozīmē, ka lielākā "gabala" piederība Nakamoto nebūt nav fakts, bet gan labi pamatots pieņēmums žurnālistu izmeklēšanā. Ja pēkšņi šis pieņēmums izrādīsies aplams, ķēde, kas saista Raitu un Kleimanu, sairs.

Un tomēr - kas ir šis Satoši Nakamoto?


Foto: Reuters/Scanpix

"Wired" un "Gizmodo" nesniedz noslēdzošo atbildi, kas ir bitkoinu radītājs. Visi pierādījumi un teorijas, kas iegūti žurnālistiskā izmeklējuma procesā, joprojām nav pietiekami ticami, lai uzsāktu tiesas procesus.

"Wired" atzīst, ka vairāki Raita bloga ieraksti, kas datēti ar 2009. gadu, rediģēti 2013. gadā. Vienīgais dokumentālais fakts visā izmeklēšanā ir apstiprināts finanšu audits, kas norāda, ka uz Raita vārda reģistrēts ievērojams bitkoinu skaits. Visi pārējie pierādījumi varētu būt safabricēti, savukārt lielo bitkoinu skaitu Raits varēja arī pats "nomainingot", neesot saistīts ar kriptovalūtas radīšanu.

Abi izdevumi centušies iegūt komentārus arī no paša Raita, tomēr viņš ātri vien pārtraucis komunikāciju, liekot nojaust, ka viņi "zina to, ko nevajadzētu".

Raita un Kleimana radinieki un draugi no sarunām ar presi ir atteikušies. Tas, iespējams, ir pamatojums tam, ka šis pāris ir iesaistīts kriptovalūtas izveidē, un viņi jau pirms laba laika ir parūpējušies par to, lai iemācītu savus tuviniekus "pareizi" sarunāties ar medijiem. Nepārprotami saprātīgs solis, ja reiz sēdi uz naudas maisa ar uzrakstu "400 miljoni dolāru", un esi izstrādājis sistēmu, kas liek nervozēt lielāko valstu centrālajām bankām.

Kā raksta "Wired", austrālietis Kreigs Raits ir vai nu bitkoinu radītājs, vai patiešām ģeniāls manipulators, kas veicis kolosālu darbu, skrupulozi radot virkni nepatiesu pierādījumu, kas viņu sasaista ar virtuālo Satoši Nakamoto.

Turklāt šis darbs lielākoties veikts 2013. gadā, kas nozīmē, ja Raits ir blēdis, viņš ne tikai radījis fiktīvus dokumentus un uzrakstījis fiktīvas vēstules, bet pēc tam vēl gaidījis vairākus gadus, līdz par to ieinteresējās prese.

Apbrīnojama pacietība cilvēkam, kurš, kā apraksta žurnālisti, atstāj ekscentriska, lepna un ambicioza tēla iespaidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!