Foto: Shutterstock

Pirkstu nospiedumu skeneri pēkšņi kļuvuši par "jauno normu" viedtālruņiem un planšetdatoriem visās cenu kategorijās. Tie ir visos apspriestākajos 2015. gada jaunumus un nav pat iedomājams, ka nākamais "iPhone" vai "Samsung Galaxy S" iznāktu bez tā.

Tomēr pirkstu nospiedumu nolasīšanas tehnoloģija, lai piekļūtu ierīces darbvirsmai, patiesībā nav nekāds jaunums. Tā raksturojuma ar veco sakāmvārdu "viss jaunais ir labi aizmirsts vecais". Tieši tas attiecas arī pirkstu nospiedumu sensoriem.

Drošība pirksta galā


Pirmie USB ligzdā pieslēdzamie pirkstu nospiedumu skeneri tirdzniecībā nonāca pagājušā gadsimta 90. gados. Sākotnēji kā atsevišķa ierīce, piemēram, "Digital Persona U.are.U" (1998), bet pēc tam arī kā daļa no datorpeles vai klaviatūras.

Pirmo tamlīdzīgo korporatīvā standarta ierīci tirdzniecībā ieviesa "Campaq" 2001. gadā. "Biometrics PC Card" darbojās ar fotosensoru un ļāva klēpjdatoram nodrošināt papildus aizsardzību "Windows" operētājsistēmā.

Pirmais klēpjdators


Tiek uzskatīts, ka pirmais klēpjdators ar iebūvēto pirkstu nospiedumu skeneri, kas aizstāj nepieciešamību ievadīt paroli, bija "Acer TravelMate 739TLV" šī gadsimta sākumā. Šī funkcija aizturēja operētājsistēmas ielādi par veselām 12 sekundēm un priecēja īpašnieku ar balss komandu "Pielaide atļauta".

Pirmais pielietojums mobilajā ierīcē


2002. gadā prezentēja "kabatas datoru" "iPAQ h5400", kurā tika izmantots "Atmel FingerChip" pirkstu nospiedumu skeneris uz "CMOS Thermal Silicon Sensor" tehnoloģijas bāzes. Starp citu, pirksts bija nevis vienkārši jāuzliek uz sensora, bet gan pār to jānovelk.

Pirmais mobilais telefons


"Fujitsu" savulaik ieguva plašu atpazīstamību kā mobilo tālruņu ražotājs, kas plaši pielieto pirkstu nospieduma nolasīšanas tehnoloģiju. 2003. gadā tā sāka izmantot "AuthenTec" tehnoloģiju, bet pirmais telefons, kurā tā tika izmantota, bija saliekamais "F505i". Līdz šodienai "AuthenTec" sensori tika izmantoti 30 dažādos "Fujitsu" modeļos, ieskaitot šāgada jaunumu "REGZA Phone T-01D". Drīz pēc "Fujitsu" šo tehnoloģiju ieviesa arī LG un "Pantech" savos telefonos.

Pirmais dižpārdoklis


Par pirmo vislabāk pārdoto klēpjdatoru ar iebūvēto pirkstu nospiedumu skeneri kļuva "IBM ThinkPad T42", kas tirdzniecībā nonāca 2004. gadā. Tiesa, skeneris tam bija pieejams dārgākajās komplektācijās. Tomēr tas iemantoja ātras un uzticamas tehnoloģijas reputāciju, tādēļ pieprasījums pēc šī klēpjdatora modeļa strauji pieauga.

2005. gadā IBM datoru biznesu nopirka ķīniešu "Lenovo", kas pēc gada paziņoja, ka ir jau pārdevusi miljonu "ThinkPad T42" klēpjdatoru ar iebūvēto pirkstu nospiedumu lasītāju. Tam laikam tas bija būtisks sasniegums.

Kritums un jauns pieaugums


Pēc 2005. gada interese par ierīcēm ar iebūvētu pirkstu nospiedumu skeneri kritās. Tās tika uzskatītas par "korporatīvajām rotaļlietām" un plaša patēriņa tirgu nesasniedza. Situācija mainījās tikai pēc 2010. gada.

Tieši tad "Motorola" prezentēja "Artix 4G", kas ir viens no pirmajiem viedtālruņiem ar "AuthenTec" tehnoloģijas pirkstu nospiedumu skeneri. Šodien šis modelis tiek uzskatīts par "atskaites punktu" jebkurai mūsdienīgai ierīcei ar pirkstu nospieduma lasītāju.

Apple “inovācija” – AuthenTec iegāde


"AuthenTec" bija viens no pirkstu nospiedumu nolasīšanas tehnoloģiju līderiem un piegādāja šos skenerus virknei ražotāju, līdz 2012. gadā "Apple" pārpirka šo kompāniju. Pēc tā "AuthenTec" kļuva daudz izvēlīgāks tajā, kam savus sensorus piegādā. Gadu vēlāk tirgū nonāca "iPhone 5s" ar "revolucionāru" tehnoloģiju "Touch ID".

Daudz drošāka alternatīva


2013. gadā HTC prezentēja milzīgo viedtālruni "One Max", kurā bija pirkstu nospiedumu lasītājs. Turklāt šis bija nevis pieskāriena, bet "novilkšanas" tipa – pirksta pārvilkšana sensoram tiek uzskatīta par drošāku metodi. Šādi tipa sensori spēj arī noteikt, ka nospiedums patiešām ir uz cilvēka ādas, nevis uz banāna mizas vai parafīna. Šāda sensora "apmānīšana" ir daudz sarežģītāka, tieši tāpēc to rekomendē arī drošības eksperti. Turklāt HTC bija arī pirmais, kurš izdomāja, ka dažādi "žesti" ar pirkstu uz sensora var kalpot kā dažādu funkciju ierosinātāju, piemēram, konkrētas aplikācijas atvēršanu.

Biometriskās “galaktikas”


"Atbildes trieciens" no "Samsung" puses tika dots 2014. gadā, kad tika prezentēts "Galaxy Note 4" un "Galaxy S5", kuros tika izmantots drošāks sensors, pār kuru pirksts ir jānovelk. Tomēr lietotāji šo ideju uzņēma nelabprāt un kritizēja šīs ierīces par neērto lietošanu. Tieši tādēļ šogad tirdzniecībā nonākušajos "Galaxy S6" un "Galaxy S6 Edge" viedtālruņos, kā arī "Galaxy Tab S2" planšetdatorā nospieduma nolasīšanai pirksts vairs nav jāvelk pār sensoru.

Drīz pēc "Samsung" viedtālruni ar pirksta nospieduma nolasīšanas tehnoloģiju prezentēja "Huawei" modelī "Ascend Mate 7".

Jaunais standarts


Šogad "Android" pasaulē visi ražotāji vienbalsīgi pārgājuši uz pirkstu nospieduma sensora lietošanu savās ierīcēs PIN koda vai paroļu vietā. Galvenokārt tāpēc, ka "Android 6.0 Marshmallow" priekšnosacījums ir šāds sensors. Pat ja kāds ražotājs no brīva prāta šādu sensoru neizmantotu, viņš ir spiests to darīt, ja vēlas savai ierīcei jaunāko "Android" operētājsistēmu. Tādējādi pat samērā lētajām "Android" viedierīcēm būs pirkstu nospieduma lasītājs.

"Apple", prezentējot "iPhone 6s" un "iPhone 6s Plus", arī parādīja, ka pirkstu nospieduma sensori viedtālruņos ir uz palikšanu. Galvenokārt jau tāpēc, ka Rietumos, īpaši ASV, šos skenerus izmanto ne tikai ierīces drošībai, bet arī pirkumu autorizācijai mobilajās platformās.

Arī "Microsoft" ir meties jaunajā biometrisko sensoru modē, kaut arī jaunākie "Lumia" viedtālruņi izmanto nevis pirkstu nospieduma lasītāju, bet gan acu radzenes sensoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!