Foto: Mango

Pirmssvētku laikā bankas atgādina iedzīvotājiem par datu un naudas drošības jautājumiem – aicina pievērst uzmanību bankomātiem, lai tie nebūtu aprīkoti ar "skimmeriem" – nelegālām datu nolasīšanas ierīcēm, portālu "Delfi" informē Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

"Skimmings" jeb datu nelegāla nolasīšana no maksājuma kartēm pasaulē ir plaši izplatīta. Latvijā krāpnieku vidū tas nav bijis īpaši populārs, taču pēdējos gadus ir novērojama tendence šo krāpšanas gadījumu skaitam palielināties, uzsver LKA.

Lai pasargātu klientus, bankas aprīko bankomātus ar dažādām drošības ierīcēm – "antiskimmeriem", kas apgrūtina karšu datu kopēšanu, kā arī nepārtraukti veic karšu darījumu uzraudzību, un kartes nelikumīgas kopēšanas un izmantošanas gadījumos klientiem naudu atgriež. Taču, lai pasargātu sevi un citus klientus no PIN koda vai kartes nomaiņas neērtībām, LKA atgādina ievērot piesardzību. 

"Skimmeru" ierīces tāpat kā bankomāti mēdz būt dažādas, un bieži vien nespeciālistam tās ir grūti pamanāmas. Pamata vietas, kurām jāpievērš uzmanība ir: kartes ievadīšanas vieta – vai nav kāds neierasts izvirzījums, neparasta detaļa; monitora augšpuse – vai nav piestiprināta mikrokamera, vai augšpuse neizskatās kā atsevišķa detaļa; PIN ievades klaviatūra – vai tā nekustas, neizskatās kā atsevišķa detaļa, neatšķiras krāsa.

LKA iesaka, ievadot savu PIN kodu bankomātā, pārliecināties, vai kāds nenovēro, kā arī papildu drošībai iesaka aizklāt termināla cipara daļu ar roku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!