Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas mobilo sakaru operators "Latvijas mobilais telefons" (LMT) kopā ar Vācijas aviācijas uzņēmumu "Lufthansa Systems" attīsta dronu satiksmes vadības platformu Latvijā, informēja LMT preses sekretāre Elīna Lidere.

Viņa norādīja, ka LMT jauno risinājumu pirmo reizi demonstrēja ceturtdien Rīgas aviācijas forumā.

Lidere norādīja, ka šāda dronu satiksmes vadības platforma veidota, lai visi gaisa satiksmes dalībnieki, tostarp bezpolita lidaparāti - droni būtu redzami kopējā plūsmā un netraucētu viens otram. Tāpat platforma ļaus attīstīt risinājumus dronu lidojumiem arī ārpus pilota redzamības zonas un autonomajiem dronu lidojumiem.

Viņa piebilda, ka šogad LMT kopā ar Rīgas tehnisko universitāti (RTU) pirmie sāka industriālo doktorantu sadarbību, kur viens no doktorantiem strādā pie autonomo dronu satiksmes regulēšanas un vadības. Līdz ar jaunās paaudzes 5G mobilo sakaru tehnoloģijām būs plašākas iespējas dronu attālinātajai vadībai un vienlaicīgi vairāku dronu sinhronai izmantošanai.

LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis sacīja, ka Latvija tagad ir viena no pirmajām valstīm pasaulē, kur tiek pilotēta šāda dronu satiksmes vadības platforma. "Tas ļaus gan uzlabot dronu satiksmes drošību, gan arī attīstīt jaunus pakalpojumus, ar kuriem varam būt konkurētspējīgi eksportā. Tagad LMT kā dronu risinājumu eksperts tiek aicināts uz starptautiskajām konferencēm," viņš teica.

Ceturtdien viesnīcā "Radisson Blu Latvija" norisinās "Rīgas aviācijas forums 2019". Foruma mērķis ir diskutēt par aviācijas nozares izaicinājumiem Latvijā un Eiropā, bezpilota lidaparātu jeb dronu regulējumu tagadni un nākotni, kā arī dronu satiksmes integrāciju gaisa telpā.

Tāpat ziņots, ka LMT pagājušajā gadā strādāja ar 174,922 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 8,9% un bija 27,954 miljoni eiro. LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro. Kompānijas kapitālā pa 24,5% akciju pieder "Sonera Holding" un "Telia Company", pa 23% akciju pieder "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - Privatizācijas aģentūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!