Foto: LETA

Elektroenerģijas pārvades pakalpojumu sniedzējs AS ''Augstsprieguma tīkls'' atsaucis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) oktobrī iesniegto tarifu projektu, kas paredzēja tarifa palielinājumu.

Tarifu projekts atsaukts, ievērojot 27.novembrī izsludinātos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka, ka no 2014.gada 1.janvāra garantēto maksu par koģenerācijas elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu maksās publiskais tirgotājs, liecina paziņojums "Latvijas Vēstnesī".

SPRK jau iepriekš norādīja, ka šo likuma izmaiņu ietekmē tarifu projekts un tā izmaksu pozīcijas ir būtiski mainījušās. Regulators bija pieprasījis ''Augstsprieguma tīklam" sniegt papildu informāciju un skaidrojumus par tarifu projektā iekļautajiem rādītājiem.

Kā ziņots, jaunais tarifu projekts paredzēja, ka tarifu veido divas līdzšinējās sastāvdaļas - elektroenerģijas pārvadīšanas tarifs un maksa par pārvades jaudas uzturēšanu un attīstīšanu, kā arī jauna sastāvdaļa - garantētās maksas komponente.

Piemēram, lietotājiem, kuru elektroietaišu piederības robeža ir 110 kilovoltu līnijas, elektroenerģijas pārvadīšanas tarifu bija paredzēts paaugstināt no pašlaik spēkā esošā 0,00231 lata par kilovatstundu (Ls/kWh) līdz 0,00248 Ls/kWh. Minētajiem lietotājiem maksu par pārvades jaudas uzturēšanu un attīstīšanu bija paredzēts samazināt no 4,947 latiem par kilovatu gadā līdz 4,747 latiem par kilovatu gadā. Savukārt garantētās maksas komponente bija paredzēta 0,70242 lati par kilovatu gadā.

Tarifu projekts lietotāju grupām atkarībā no to elektroietaišu pieslēguma vietas pārvades sistēmai atšķīrās, taču visiem lietotājiem elektroenerģijas pārvadīšanas tarifu bija paredzēts palielināt par 7% līdz 11%, maksu par pārvades jaudas uzturēšanu un attīstīšanu bija paredzēts samazināt par 0,3% līdz 4%. Savukārt garantētās maksas komponente bija paredzēta visiem lietotājiem 0,70242 lati par kilovatu gadā.

Kā biznesa portāls "Nozare.lv" iepriekš noskaidroja SPRK, ''Augstsprieguma tīkls'' iesniedzis tarifu projektu galvenokārt tāpēc, ka ir sācis maksāt garantēto maksu par koģenerācijas elektrostacijā uzstādīto jaudu koģenerācijas stacijai "Fortum Jelgava". Šāda maksa uzņēmumam patlaban jāmaksā atbilstoši valsts noteiktajam atbalsta mehānismam elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!