Foto: DELFI

AS "Ceļu pārvalde" akcionāru sapulcē ceturtdien ievēlēja jaunu uzņēmuma padomi, kā arī samazināja padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu algas, informēja Rīgas dome, kas ir uzņēmuma akcionārs.

Iepriekšējie padomes locekļi Sergejs Zaļetajevs un Dainis Turlais iesnieguši iesniegumus par padomes locekļu amata atstāšanu. Jaunā padome ievēlēta uz trīs gadiem, tās sastāvā ievēlēti Rīgas domnieki Vadims Jerošenko (SC), Mihails Gavrilovs (LPP/LC), Igors Kuzmuks (SC), Raimonds Timma (LPP/LC) un Igors Solovjovs (SC).

Ņemot vērā, ka uzņēmuma neto apgrozījums un peļņas rādītāji pēdējo divu gadu laikā ir būtiski samazinājušies, atbalstīts akcionāra Rīgas domes pārstāvja, Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) priekšlikums samazināt padomes locekļiem atlīdzību. Turpmāk AS "Ceļu pārvalde" padomes priekšsēdētāja mēnešalga tiks samazināta par 68% un būs 468 lati mēnesī, bet padomes locekļu atlīdzība ir noteikta par 53% mazāka un būs 351 lats mēnesī.

"No vienas puses, uzņēmums ir attīstījies pareizā virzienā, palielinot apgrozījumu un aktīvi piedaloties daudzos iepirkumos par tiesībām veikt ceļu izbūvi un remontdarbus. Taču, vai tā ir Rīgas pašvaldības uzņēmuma kompetence - remontēt ceļus, piemēram, pie Ventspils? Man galvenais uzdevums būs nodrošināt Rīgas domes lēmuma par "Ceļu pārvaldes" privatizāciju veiksmīgu norisi un izpildi", saka Jerošenko.

Tāpat sapulcē tika uzklausīts un izvērtēts pēc Rīgas domes priekšsēdētāja pieprasījuma izstrādātais atzinums par iekšējās revīzijas un audita veikšanu jautājumā par AS "Ceļu pārvalde" noslēgto līgumu par bankas garantiju izsniegšanu ar AS "Citadele banka", ieķīlājot uzņēmuma nekustamos īpašumus un saimnieciskai darbībai nepieciešamo tehniku, un faktoringa līgumu ar SIA "Citadele līzings un faktorings", ieķīlājot uzņēmuma krājumus un prasījuma tiesības. Atzinuma autors ir SIA "Ecovis Convents".

Bankai ir tiesības izpildīt savas garantijā noteiktās saistības, nepārbaudot kreditora prasījuma līguma izpildi, nepārbaudot, vai garantijas saņēmējam ir radušās tiesības prasīt garantijas saistību izpildījumu, nepārbaudot, vai uzņēmumam nav iebildumu vai ierunu pret kreditoru, un vērsties ar regresa prasību pret uzņēmumu jebkurā gadījumā, kad banka būs veikusi pieprasīto maksājumu samaksu. Aizdevumu atmaksas termiņi ir samērā īsi – pirmā izsniegtā aizdevuma atmaksas termiņš ir 30 kalendāra dienas, nākamā aizdevuma - tikai 7 kalendāra dienas.

Vairākos garantijas līguma noteikumos uzņēmumam ietvertas prasības, kas ir atkarīgas no trešo personu rīcības (piemēram, attiecībā uz akcionāriem piederošo akciju atsavināšanu, attiecīgu naudas līdzekļu apgrozījums pilnsabiedrības "CP Serviss" bankas norēķinu kontos), ko uzņēmums ne vienmēr var ietekmēt. Bankai ir tiesības vienpusējā kārtā izbeigt garantijas līgumu, ja ir iestājies jebkurš garantiju līgumā minētais gadījums, kā, piemēram, ja banka vienpusēji atkāpjas no jebkura cita starp banku un uzņēmuma noslēgta līguma neatkarīgi no tā, vai tas noslēgts agrāk vai vēlāk par garantiju līgumu vai, ja samazinās noteiktā ieķīlātā nekustamā īpašuma un maksimālās kopsummas proporcija, nenosakot, cik būtiskam šim samazinājumam jābūt. Šī proporcija var būtiski mainīties vispārējās ekonomiskās situācijas ietekmē un uzņēmums to nespēs ietekmēt.

Pēc atzinuma izvērtēšanas, nolemts uzdot valdei novērst minētos trūkumus. Vienlaicīgi tika atzīmēts, ka minētie darījumi nav noslēgti, pārkāpjot amatpersonu pilnvaras vai normatīvos aktus, neapdraud uzņēmuma darbību, likviditāti un privatizācijas procesu un ir slēgti ar mērķi, lai vajadzības gadījumā uzņēmums varētu saņemt kredītiestādes garantijas par tā saistību izpildi un piedalīties publiskos iepirkumos, kas ir ierasta prakse komerciālajā vidē.

Sēdē netika atbalstīti mazākumakcionāru trīs darba kārtībā iekļautie jautājumi: par neuzticības izteikšanu sabiedrības valdei, iekšējās revīzijas veikšanu par 2009. - 2011. gadu un prasības celšanu pret sabiedrības padomes un valdes locekļiem. Šie priekšlikumi netika atbalstīti, jo mazākumakcionāru pieteikumā par sapulces sasaukšanu un darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem nav pievienoti pierādījumi, fakti vai citi svarīgi iemesli, uz kuru pamata būtu atsaucami valdes locekļi, kā arī ceļama prasība pret tiem. Arī jautājumā par iekšējās revīzijas veikšanu norādīts, ka 2009. un 2010.gada pārskati ir apstiprināti akcionāru sapulcē un mazākuma akcionārs Ivars Fišers ne reizi nav vērsies ar lūgumu pie valdes tos izsniegt vai iepazīties ar revīzijas rezultātiem, atkārtota revīzijas veikšana nav lietderīga.

Plānots, ka jaunās padomes sēde notiks janvārī, kad tiks ievēlēts tās priekšsēdētājs un iecelts jauns valdes sastāvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!